Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Svůj babybox už má i Rokycanská nemocnice. Celkem jich je v ČR 81 a daly šanci na život 226 novorozencům

V pořadí už 81. babybox v České republice slavnostně uvedl do provozu svým požehnáním plzeňský biskup Tomáš Holub v zadní části budovy Rokycanské nemocnice. Jedná se o čtvrtý babybox v Plzeňském kraji. Babybox bude připojen na nepřetržitou službu dětského oddělení nemocnice, kde se v případě spuštění signálu o dítě postarají. V zimě se budou v Plzeňském kraji instalovat ještě další dvě zařízení. Za dobu své existence už babyboxy v našem regionu daly šanci na život šesti odloženým dětem.

První babybox zprovoznil jejich duchovní otec Ludvík Hess v pražském Hloubětíně 1. června 2005. K dnešku je už téměř v každém okresním městě. Rokycany přišly na řadu jako předposlední. „Město i okres patří k těm nejméně lidnatým. Pravděpodobnost odložení nechtěného lidského mláďátka je zde, doufám, menší než ve velkých městech. Proto jsme babyboxy instalovali napřed v těch větších centrech. To se nám po více než 16 letech podařilo a mám radost, že dnes můžeme být i tady, “ říká Ludvík Hess s tím, že domluva s vedením Rokycanská nemocnice byla příkladná. "Vstřícná a rychlá."

Babyboxy zprovozněné v Plzeňském kraji: 

Klatovy  |  Klatovská nemocnice - 15. 4. 2009 /  26. 10. 2012 přestěhován

Plzeň   |  Poliklinika Denisovo nábřeží – 8. 3. 2011

Domažlice   |  Domažlická nemocnice – 18. 12. 2013

Rokycany   |  Rokycanská nemocnice – 27. 10. 2021

Tachov  – leden / únor 2022

„S panem Hessem dnes zprovozňujeme už druhý babybox. První jsme otvírali ještě při mém působení v nemocnici v Českém Krumlově. Nikdy jsem se netajil tím, že tuto myšlenku podporuji. Jsem si jist, že žena neopouští své dítě z malicherných důvodů. Vždy musí být silný motiv, kdy se jako matka nemůže o novorozence postarat. Pak je lepší, pokud se dítě dostane do odborné zdravotní péče a dostane šanci na život s náhradními rodiči. Babybox je v takovém případě tou první šancí na normální život,“ uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Šíma, byť doufá, že zařízení zůstane nevyužito. „Ale v případě potřeby je k dispozici a náš tým bude připraven se o dítě v jeho prvních dnech života postarat.

Bezpečná schránka prošla modernizací

Také v Rokycanech se jedná o babybox „nové generace“, které vyrábí od roku 2012 a průběžně modernizuje firma Montel z Náměšti nad Oslavou. „Babybox je připojen k datové síti. Pokud je použit, to znamená, že se dvířka otevřou a zavřou, hned signalizuje monitorovací počítač umístěný na dětském oddělení obrazem i zvukem a zároveň je odeslán mail a SMS na libovolný zvolený počítač nebo telefon nebo na jiné obdobné signalizační zařízení,“ popisuje výrobce Zdeněk Juřica.

Zařízení myslí i na okamžitou bezpečnost dítěte. Vnitřek má stálou teplotu 28°Celsia. Babybox se neotvírá manuálně, ale automaticky stisknutím tlačítka. Při zavírání systém sleduje, zda v prostoru dvířek není žádný předmět nebo překážka. To, aby se třeba novorozenci neskříply prstíky. Na to už myslí i vanička uvnitř babyboxu, z níž by dítě nemělo mít možnost vystrčit ruce ani nohy. Zdravotníci se po uzavření babyboxu k dítěti dostanou v menších jednotkách minut a dítě okamžitě převezmou do péče. Zařízení monitoruje i svoji funkčnost. Pokud by cokoli přestalo fungovat, babybox se zablokuje a ihned vyšle signál technikům s výzvou k opravě. Do odstranění závady se neotevře.

Novorozenci odložení v babyboxech v Plzeňském kraji: Norbert - 21. 8. 2012, Plzeň, Ilona - 27. 5. 2014, Plzeň, Martina - 14. 11. 2014, Plzeň, Pavel - 23. 7. 2017, Plzeň, Luděk - 23. 7. 2017, Plzeň, Leopolda - 2. 2. 2019, Klatovy

Zdeněk Juřica bude v nejbližších týdnech instalovat v Plzeňském kraji ještě dva nové babyboxy. V listopadu v Klatovech, kde bude nahrazovat původní zařízení právě za babybox nové generace. „A na přelomu ledna a února zprovozníme babybox v Tachově, tedy posledním okresním českém městě, kde zatím chybí,“ doplnil Ludvík Hess.

Připomíná, že babyboxy už k dnešku pomohly a daly šanci na život 226 novorozencům. Nejvíce jich rodičky v nouzi odložili právě v Praze-Hloubětíně (29) a v Brně (20), dále v Pardubicích (9), Olomouci (8), Ostravě, Opavě, Liberci a Kladně (7). V Plzeňském kraji se babyboxy aktivovaly šestkrát. V jednom případě v Klatovech (2. 2. 2019) a v pěti případech v Plzni. Dne 23. července 2017 to bylo dokonce dvakrát během tří hodin. Babybox v Domažlicích naštěstí zatím žádná rodička využít nemusela.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky Babybox, Ludvík Hess, Rokycanská nemocnice, nový babybox, Rokycanská nemocnice, a.s., Plzeňský kraj, Česko, Plzeň, Tomáš Holub, Klatovy, Rokycany, Jaroslav Šíma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svůj babybox už má i Rokycanská nemocnice. Celkem jich je v ČR 81 a daly šanci na život 226 novorozencům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.