Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Panasonic v Plzni končí s výrobou televizí, o práci přijde až 1000 lidí

, aktualizováno 20. října 2021, 15:53

Japonský Panasonic v továrně v Plzni končí s výrobou televizorů. O práci by v továrně mělo k 31. březnu 2022 přijít 900 až 1000 lidí, řekl předseda odborového svazu KOVO Jaroslav Souček na dnešním jednání rady svazu KOVO v Hradci Králové. Generální manažer podniku Radek Vach upřesnil, že odejít má kolem 400 kmenových zaměstnanců. Podle předsedy podnikových odborů Jana Dvořáka tvoří zbytek agenturní pracovníci. Důvodem kroku je dlouhodobě klesající poptávka po televizorech. Firma chce rozšířit výrobu tepelných čerpadel.

„Z firmy by mělo odejít okolo 400 kmenových lidí s tím, že my se budeme snažit zaměstnanost zvýšit na zůstávající výrobě tepelných čerpadel, kterou budeme rozšiřovat. Továrna v Plzni určitě končit nebude," řekl novinářům Vach. Lidé se podle něj dozvěděli o propouštění šest měsíců dopředu. „Budeme se je budeme snažit využít na výrobu tepelných čerpadel," dodal s tím, že by mohlo jít o desítky zaměstnanců.

Podle předsedy podnikových odborů Dvořáka přijde o práci 450 kmenových zaměstnanců, zbytek jsou agenturní pracovníci. „Televizní trh klesá rok od roku. Čekali jsme, že to přijde, ale až v horizontu tří až pěti let, ale covid to urychlil," konstatoval Dvořák. V továrně podle něj zůstane 300 až 370 lidí, budou vyrábět tepelná čerpadla a blu-ray přehrávače a rekordéry.

Společnost Panasonic dnes v tiskové zprávě uvedla, že v současné době přesouvá výrobu televizorů ze závodu v Plzni do externí společnosti, jak to několik let dělá většina firem v oboru. Podle Dvořáka zaměstnával Panasonic v Plzni v dobách největšího rozmachu na 7500 lidí, z toho asi 2500 kmenových zaměstnanců. „Největší vrchol jsme měli v roce 2010, kdy jsme vyrobili 3,9 milionu televizorů," shrnul Vach. Loni to byl zhruba milion kusů.

„Je to začátek, takový spouštěč. Protože když už to Panasonic načal, tak ti ostatní čekat nebudou," odhadl radní města Plzně pro podnikání Vlastimil Gola (ANO). Odhadl, že by se to mohlo mít vliv na firmy, které vyrábějí díly pro automobily a nyní nevyrábí nebo minimálně a čekají, co bude dál. Podle Goly by 450 lidí nemělo způsobit v Plzni problémy s nezaměstnaností. Podotkl ale, že Panasonic je to prestižní továrna, která přitáhla za 25 let do Plzně řadu zahraničních investorů. „Kmenoví lidé se určitě na trhu práce uplatní. Spíš mám strach, co udělají agentury s agenturními," připustil. Přesun výroby do levnějších továren, dnes podle Goly využívá hodně velkých výrobců.

 Úřad práce neočekává problémy s uplatněním propouštěných.

„Myslíme si, že to není součást nějakého širšího trendu, tomu nic nenasvědčuje. Je to způsobené nízkou poptávkou po jednotlivém typu zboží. A je výhodné, že Panasonic nabízí části lidí uplatnění v jiném typu výroby a zbytek by neměl být problémem pro zaměstnanosti v Plzeňském kraji a na Plzeňsku," podotkl náměstek hejtmanky pro regionální rozvoj Josef Bernard (STAN).

Dnes dopoledne jsme měli jednání s personálním ředitelem," potvrdil médiím ředitel plzeňského úřadu práce Zdeněk Novotný. Kmenové zaměstnance potřebuje firma do konce března. „Pak dostanou odstupné podle kolektivní smlouvy, až sedm platů," uvedl. Podle Novotného by propuštění nemělo způsobit problémy na trhu práce, neskončí-li ve stejný okamžik víc firem, o čemž úřad zatím neví.

„Nabídneme jim projekt Outplacemet, tedy jednání s lidmi a poradenství, pomoc, případně rekvalifikace ještě předtím, než skončí. A pokud bude zájem, tak ve firmě otevřeme pobočku a nabereme lidi do evidence," řekl. Velká část si ale zřejmě najde místo sama, protože už je kontaktoval sousední japonský výrobce klimatizací Daikin, který chce nabrat 200 lidí. „A není jediný. Otázkou mohou být agenturní zaměstnanci, které budou chtít utlumovat už na přelomu roku, ale ti by se také mohli na trhu práce vstřebat, protože je spousta žádostí o pracovní povolení pro cizince," dodal Novotný.

Panasonic AVC Networks Czech otevřel továrnu na televizory v Plzni v roce 1997. Další závod na výrobu autorádií má Panasonic v Pardubicích.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Panasonic

Štítky Panasonic, práce, nezaměstnanost, Plzeň, propouštění, výroba, továrna, televizor, Jan Dvořák, Jaroslav Souček, Hradec Králové, Zdeněk Novotný, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Panasonic v Plzni končí s výrobou televizí, o práci přijde až 1000 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.