Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na udržení provozu malých venkovských prodejen chce získat Plzeňský kraj třímilionovou dotaci

Tři miliony korun chce získat Plzeňský kraj jako podporu pro své malé venkovské prodejny z programu Obchůdek 2021+. Ten je učen provozovatelům koloniálů v obcích do tisíce obyvatel, respektive do tří tisíc, kdy v jednotlivých částech obce nežije více než tisíc lidí. Ti budou moci získat příspěvek až 100 tisíc korun za rok.

„Cílem programu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR je finanční podpora krajům ČR, kterou následně kraj poskytne vybraným maloobchodním prodejnám, provozovatelům těchto prodejen tedy podnikatelům v obcích, na jejichž území se nachází jedna maloobchodní prodejna. Dotace je konkrétně určena na snížení provozních výdajů maloobchodních prodejen,“ uvedl náměstek hejtmanky Josef Bernard (STAN).

Kraj může z programu získat maximální dotaci 3 miliony korun. Příspěvek lze využít na mzdy zaměstnanců, nájem, internet, vytápění, osvětlení nebo na náklady spojené s přijímáním platebních karet. Program může na venkově zachránit velké množství prodejen.

Plzeňský kraj již od roku 2018 vyhlašuje vlastní dotační titul na podporu venkovských prodejen. Ten by měl alespoň částečně přispět obcím k udržení kamenného obchodu, případně k zachování služeb pojízdné prodejny. „Pro starší občany je místní obchod často jedinou možností, kde si nakoupit alespoň základní potraviny. Navíc plní i funkci sociální. Jde také o místo, kde se starší občané setkávají,“ zdůraznil Bernard.

Tento dotační titul vyhlásil Plzeňský kraj poprvé v roce 2018, žádost o dotaci podalo 33 obcí a rozdělilo se mezi ně přibližně 1,3 milionu korun. V roce 2019 podporu získalo 61 prodejen s celkovou částkou 2,005 mil. Kč. Loni kraj přispěl částkou 2,670 mil. Kč na podporu 79 prodejen.

V Plzeňském kraji žije 591 000 obyvatel, z toho v samotné Plzni asi 195 000. Venkov zaujímá téměř 70 procent území, 351 z 501 obcí má pod 1000 obyvatel.

Ohodnoť článek

Foto ZKD Plzeň

Štítky vesnické prodejny, dotace, pojízdná prodejna, zachování provozu, Plzeňský kraj, Josef Bernard, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Česko, Starostové a nezávislí, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na udržení provozu malých venkovských prodejen chce získat Plzeňský kraj třímilionovou dotaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.