Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obrovský potenciál vidí město Plzeň ve svých řekách, jejich břehy chce více využívat pro sport i na kulturu

Více využívat potenciál městských nábřeží a niv svých řek plánuje město Plzeň. Radní už schválili koncepci městských břehů. V praxi to znamená zejména rozšíření stávajících, poměrně úzkých cyklostezek, vedoucích po březích řek protékajících městem. Na zvětšených nábřežích se ovšem nepočítá například s výstavbou nějakých dalších kaváren, jako je například ta, která vznikla na náplavce v centru města. Připravuje se i odkup některých pozemků do majetku města.   

„Plzeň se snaží v posledních třiceti letech rozvíjet přírodní, rekreační a pobytový potenciál svých řek. Tento úkol znesnadňuje jak velký počet toků, které městem procházejí, tak historický vývoj podoby města, tedy jeho kompozice a struktury,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). V Plzni se sbíhají řeky Radbuza, Mže, Úslava a Úhlava, po jejich soutoku město opouští Berounka.  

V dobách průmyslové revoluce byla území v blízkosti řek obsazena výrobními a produkčními areály, které ale už dožívají a od konce 20. století se přestavují. Město se vrací k postupnému budování veřejného prostoru a městské či kulturní krajiny. „V závěru socialistické přestavby odřízl řeku Mži od centra města průtah. V mnoha prostorech mezi městskou zástavbou a říčními nivami, či přímo v nivách se rozvinuly pro veřejnost málo prostupné areály zahrádkářských a chatových kolonií. Město se tak historicky obrátilo ke svým řekám zády a tento postoj vedl ke ztrátě obecného názoru na jejich roli ve městě, ke ztrátě kontaktu obyvatel s řekami. A vedl i k degradaci role a statutu řek na ‚trasu pro vodu‘,“ vysvětlil technický náměstek primátora.

„Lidé se kolem řek rádi pohybují, vyhledávají je k rekreaci a k pořádání různých společenských a kulturních akcí. Zatím to ještě není o konkrétních projektech, ale těch nápadů na využití bude celá řada,“ řekl náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

„Jedná se například o území podél současné cyklostezky v okolí lokality parku U Ježíška, která je velmi vyhledávanou, ale lidé už se tam nevejdou. Máme tam už domluvu s jednotlivými vlastníky pozemků, že nám je prodají. Tam chceme nejen kolem parku zatraktivnit to území. Chceme tam vyhovět nejen cyklistům a pěším, ale i bruslařům nebo jezdcům na koloběžkách a dalších přibližovadlech. Počítáme tam zejména s rozšířením prostoru,“ řekl Šindelář. „Chceme podobně rozhýbat i pravý břeh Mže za Rychtářkou a park za Plazou,“ doplnil Vozobule.   

Vznikne nová zelená páteř města

„Říční prostory obecně se staly jedním z významných prvků kompozice města. Konkrétně nábřežní a nivní prostory řek Mže a Radbuzy, které prochází centrální částí s městskou zástavbou, patří mezi hlavní osy současného rozvoje Plzně,“ konstatoval technický náměstek. Tyto nábřežní, parkové a nivní prostory mají podle něj nejvýznamnější potenciál a předpoklad stát se zelenou páteří města a pobytovým prostorem, celoměstsky významnou sítí sportovní, rekreační a společenské vybavenosti, turisticky významnou destinací a komunikační trasou.

Koncepce se přednostně věnuje centrálním úsekům Radbuzy a Mže. Severojižní osu řešeného území tvoří Radbuza od hráze nádrže České údolí po soutok s Úhlavou a Mží. Západovýchodní osu tvoří Mže od soutoku s Radbuzou ve Štruncových sadech až k soutoku s Vejprnickým potokem. Do řešeného území koncepce zahrnula i části významnějších přítoků – Vejprnického potoka a přítoku drobného vodního toku z Lochotínských luk.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky náplavky, plzeňské řeky, městské břehy, cyklostezka, náplavka, kulturní akce, Plzeň, Radbuza, Mže, Pavel Šindelář, Michal Vozobule, Úhlava, ODS, Průmyslová revoluce, sport, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrovský potenciál vidí město Plzeň ve svých řekách, jejich břehy chce více využívat pro sport i na kulturu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.