Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Milovníci přírody mohou až do konce října nominovat svého favorita v anketě Alej roku

Knížecí alej v Tachově, Alej Edvarda Beneše u Hlavňovic a dubová alej u Velkého boleveckého rybníka. To jsou zatím tři nominovaní kandidáti z Plzeňského kraje v letošním jedenáctém ročníku ankety pořádané spolkem Arnika. Cílem akce je přitáhnout pozornost k tématu alejí a jejich funkci v přírodě. Do ankety mohou lidé své favority přihlašovat až do 26. října.

„Přihlaste do soutěže nejhezčí aleje ze svého města, vesničky nebo svého okolí. Nezáleží, zda jde o alej, která je nově vysazená, nebo jí hrozí vykácení. Upoutejte silným příběhem a fotografií a můžete se těšit na nádherné ceny. Objevujte s námi krásy přírody a nezapomeňte, že krajina bez alejí je jako obraz bez rámu,” říká patronka ankety a muzikálová herečka Petra Vojtková.

V loňském ročníku zabodovala Alej mládí u Chudenic, kam jezdí během května stovky lidí, kteří si chtějí udělat romantickou fotku v pohádkové krajině plné rozkvetlých sakur. V celostátním kole pak zvítězila Svárovská alej na Boskovicku. Kdo vyhraje tentokrát? O tom může rozhodnout veřejnost prostřednictvím nominace na webových stránkách alejroku.cz.

Alej mládí u Chudenic zvítězila v minulém ročníku ankety, foto: Areál Bolfánek

Přihlášku může zaslat kdokoli. Pořadatelé hledají se aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladé, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky. Jako každý rok se soutěží ve dvou kategoriích o nejoblíbenější alej a nejkrásnější fotografii.

Mezi dosud nominovanými alejemi v Plzeňském kraji je Knížecí alej Tachov, která byla vysazena v roce 1791. Je dlouhá 2,3 kilometrů a čítá přes 400 stromů. Druhou nominovanou je Alej Edvarda Beneše mezi Hlavňovicemi a Přestanicemi, která dnes čítá 35 vzrostlých jasanů. Poslední je Dubová alej u Velkého boleveckého rybníka se třemi památnými stromy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Alej roku

Štítky Alej roku, nominace, anketa, stromy, příroda, Plzeňský kraj, Arnika, alej, Edvard Beneš, Tachov, Hlavňovice, Velký Bolevecký rybník, Petra Vojtková, Chudenice, krása

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milovníci přírody mohou až do konce října nominovat svého favorita v anketě Alej roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.