Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Máte hromadu peněz a nevíte co s nimi? Pořiďte si romantický zámek Žinkovy za pouhých 26,5 milionu EUR

Jste pohádkově bohatí a chcete investovat do zajímavé nemovitosti s úžasnou historií? Můžete si koupit třeba slavný romantický zámek v Žinkovech na jižním Plzeňsku. V nabídce některých renomovaných zahraničních realitních společností je za pouhých 26,5 milionu euro. Vedle jednoho z největších českých zámků v soukromém vlastnictví s využitelnou plochou 12 tisíc čtverečních metrů získáte také udržovaný lesopark v anglickém stylu, 19 hektarů půdy a celou řadu dalších krásných přilehlých budov, hospodářských a rekreačních objektů.

Na svého nového majitele čeká zrenovovaný zámek už několik let. V současné době je v majetku americké společnosti. Aktuálně se do objektu nikdo nedostane. A to platí i pro zámecký park, který byl dříve přístupný, teď je obehnán plotem. Přímo k zámku je ale možné přijít a tuto možnost využívají mnozí turisté, kteří se před zámkem procházejí, nahlíží do oken a skrze plot i do parku.

„Nemám informaci o tom, že by byl zámek prodán. Na zámku se nic neděje, jsou tam zaměstnáni asi tři lidé, na údržbu parku a dalších prostor. Jinak nic. Zámek samotný se nikdy po té velké opravě neprovozoval. Využívaly se pouze některé přilehlé budovy. Z bývalé konírny se udělala krásná kavárna. Luxusně se také opravila polovina v 12 rekreačních bungalovů, které k objektu také patří,“ uvedl starosta Žinkov Josef Karhan.

A starosta vzpomíná i na to, že ještě před pěti lety to v podzámčí docela kulturně žilo. „Lidé z blízkého i dalekého okolí jezdili do kavárny, konaly se zde koncerty, promítaly se i filmy. Takové nastartování nějakých kulturních aktivit tam bylo. Ale potom to jednou sezónu úplně skončilo a od té doby je zámek zavřený. Ptali se mě lidé, jestli by tam nebylo možné udělat třeba svatbu. Ale ani ty se tam nekonají. V tomto směru je to tam mrtvé,“ říká žinkovský starosta.

Podle jeho slov má zámek stále velký návštěvnický potenciál. O tom svědčilo i několik dnů otevřených dveří, které se na Žinkovech uskutečnily během renovace, jež začala v roce 2008. Na prohlídku rekonstruovaných prostor zámku přijížděly tisíce návštěvníků. Lidé stáli v dlouhých frontách a bez předchozí rezervace neměli šanci dostat se dovnitř. „Návštěvnický potenciál je tam stále velmi velký. Lidé tam byli naučeni jezdit. Kdyby tam byla alespoň otevřená ta kavárna, tak by mohla prosperovat minimálně přes léto. Lidí se tam zastaví stále dost,“ říká starosta Karhan.

Co vše si koupíte dohromady se zámkem za 26,5 milionu euro? 

Po rekonstrukci měl zámek sloužit především jako kongresové centrum a ubytovací zařízení. Zvenku je objekt komplet krásně a precizně opravený. Vnitřní prostory jsou ale dokončené asi jen z poloviny. A co vše tedy zámek a jeho okolí za 26,5 milionu eur nabízí?

Podle realitní společnosti kromě hlavní budovy zámku zahrnuje komplex také kompletně zrekonstruovanou kancelářskou budovu s restaurací a plně vybavenou kuchyní, konferenční místnost, recepci, kancelářské prostory a čtyři apartmány. Nechybí ani dobový nábytek. K dispozici je také částečně zrekonstruovaná hospodářská budova a 12 bungalovů, každý se 2 ložnicemi, koupelnami a toaletami. A jak už bylo uvedeno, rekonstrukcí prošlo šest bungalovů.

Po plánované rekonstrukci lze mlýn a sýpku využít jako restauraci nebo ubytování. Objekt má vlastní čistírnu odpadních vod, která slouží pouze pro potřeby zámeckého komplexu, vodárnu napojenou na studnu s pramenem, garáž pro osm automobilů a 19 venkovních parkovacích míst, včetně dvou parkovacích míst pro tělesně postižené.

Areál zámku se nachází ve velmi klidné lokalitě v bezprostřední blízkosti dvou velkých rybníků. Vzdálenost od hradu do Plzně je jen 35 km, do Prahy asi 120 km a na mnichovské letiště přibližně 220 km. Celková plocha pozemku je 188 445 čtverečních metrů.

Vedle některých zahraničních realitních společností měla zámek Žinkovy donedávna ve své nabídce i tuzemská společnost SVOBODA & WILLIAMS. Vedle prodeje se zámek nabízel i k pronájmu za 15 000 euro na jeden den. Když jsme se o objekt začali zajímat, ze stránek společnosti zmizel. „Nemovitost již nenabízíme, ale máme ji pouze ve správě. Na nemovitosti, jako je zámek Žinkovy, se primárně nezaměřujeme. V nabídce se nám tak objeví velmi zřídka. Bohužel vzhledem k diskrétnosti, kterou majitelům nemovitostí v naší nabídce zaručujeme, nemohu poskytnout více informací, co se týče poptávky,“ informovala mluvčí společnosti Sára Goldbergerová.  

V současné době v regionech nemá společnosti společnost SVOBODA & WILLIAMS v nabídce žádnou další nemovitost, která by se Žinkovům podobala. Nejblíž je jen tento zrenovovaný zámeček v Jenišovicích u Mělníka. 

Záhadný a slavný rukopis: Se zámkem Žinkovy se ovšem spojuje i nejzáhadnější kniha světa. Jde o Voynichův (Vojničův) rukopis, který je uložen na americké univerzitě v Yale. Jedná se o knihu napsanou neznámým autorem, neznámým písmem, neznámým jazykem a s podivnými ilustracemi, kterou se od roku 1912 zabývají nejvýznamnější vědci celého světa. Zatím se nikomu nepodařilo jazyk rozluštit. První známý majitel rukopisu pocházel ze zámku Žinkovy. Byl to známý pražský alchymista Georgius Baresch. Údajně získal knihu od císaře Rudolfa II.

Slavné šlechtické sídlo, zotavna ROH i filmové kulisy 

Zámek Žinkovy má také bohatou historii. Je vy budovaný na místě, kde stávala dřív vodní tvrz a první zmínky o něm pocházejí z roku 1176. Vodní hrad Žinkovy prošel v historii několika přestavbami. V polovině 15. století se majiteli stali páni z Klenové, kteří v 17. století zahájili přestavbu hradu na raně barokní zámek, jehož základy se dochovaly ve zdech současného zámku. Od 18. století se na zámku majitelé střídali majitelé, od posledního z nich koupil zámek v roce 1897 Karel Wesselý. Za jeho vlastnictví získal objekt současnou podobu. Později objekt odkoupil továrník Karel Škoda.

Od roku 1950 sloužil zámek jako proslulé rekreační zařízení ROH. Po roce 1989 se zde střídali soukromí majitelé, až zámek koupila společnost Crown Estates. Zámek samozřejmě neunikl ani pozornosti filmařů. Vznikala zde celá řada filmů, například československá pohádka s Marikou Gombitovou a Miroslavem Žbirkou Neberte nám princeznu, starší film Jestřáb kontra Hrdlička, z novějších americký film Fatherland nebo drama Pramen života. Mluví se i tom, že se zde měly natáčet také některé scény pohádky Pyšná princezna.

FOTOGALERIE: Zámek Žinkovy

Pondělí, 2. srpna 2021, 20:45

FOTOGALERIE: Zámek Žinkovy
FOTOGALERIE: Zámek Žinkovy

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zámek Žinkovy, prodej, luxusní nemovitost, realitní společnosti, rekonstrukce zámku, turistický ruch, filmaři, zámek, Žinkovy, nemovitost, historie, Plzeňský kraj, Rudolf II., Yaleova univerzita, Marika Gombitová, Miroslav Žbirka, Karel Škoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máte hromadu peněz a nevíte co s nimi? Pořiďte si romantický zámek Žinkovy za pouhých 26,5 milionu EUR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.