Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stále modernějším nocováním "na divoko" riskují táborníci pokuty v NP Bavorský les i Šumava

Pokuty v řádech tisíců korun riskují táborníci, kteří stále častěji i přes zákaz nocují „na divoko“ na území Správy Národního parku Bavorský les. Řada těchto návštěvníků „druhé strany Šumavy“ pochází z Česka. Problémy s divokým nocováním ale řeší i v NP Šumava, kde ovšem mají turisté k dispozici několik nouzových nocovišť.

Turisté se v poslední době předhánějí v tom, kdo ukáže n sociálních sítích více fotografií s romantickým východem, nebo západem slunce na horách. Někteří z nich jsou samozřejmě ubytovaní v horských chatách a kempech. Ale někteří se prostě utáboří tam, kde se jim to nejvíce líbí. Tam pak čekají na své vytoužené fotografie nebo jen přespávají, aby pak další den pokračovali ve svém putování.  

Mnoho divokých táborníků si postaví stan uprostřed klidového území. Často tam také zakládají oheň, aniž by mysleli na nebezpečí lesních požárů. 

„Stále více návštěvníků u nás nocuje v chráněném území, přestože to je zakázáno,“ vysvětluje Franz Leibl, ředitel národního parku. „Skoro neuběhne dne, aniž by naši strážci někoho nechytili.“ Někteří turisté jsou vybaveni stanem, jiní mají spací pytel, se kterým stráví noc například v přístřešku na ochranu proti nepříznivému počasí.

Strážci NP Bavorský les objevují stále nové způsoby nocování na domnělých nocovištích, která jsou často uprostřed klidového území. Návštěvníci v lese dokonce často rozdělávají oheň. „To je nejen zakázáno, ale je to i nezodpovědné kvůli riziku lesních požárů,“ upozorňuje Leibl. Když strážci nocující kontrolují, ti jim obvykle vysvětlují, že chtějí v divočině něco zažít. „My jsme ale chráněné území a ne zážitkové hřiště.“

Díky filosofii „Nechat přírodu být přírodou“ se v národním parku vyvinula jedinečná biologická rozmanitost. Svůj domov zde opět našla vzácná zvířata jako rys, vydra, tetřev hlušec nebo puštík bělavý. Jelikož tlak turistů v posledních letech nepřetržitě roste, je důležité, aby návštěvníci alespoň v noci nerušili především divoká zvířata.

„Když plaché zvíře vyděsíte jasným světlem nebo hlasitými zvuky, výrazně se tím zvýší jejich stresová zátěž a pro některá zvířata to může být až fatální,“ říká Franz Leibl. „Lidé, kteří v národním parku zůstanou přes noc bez povolení, jednají nejen v rozporu s platnými pravidly národního parku, jejich chování ale hlavně ruší druhy, které tam žijí.“

Správa národního parku nyní na tento problém reaguje a rozšiřuje strážní hlídky i přes noc. Přestupci jsou oznamováni okresním úřadům Freyung-Grafenau a Regen, které následně udělí provinilci pokutu, která může dosahovat řádově tisíců korun. Správa národního parku v současné době připravuje nocoviště poblíž jeleních výběhů u Scheuerecku. V budoucnu by tam mělo být možné i využití parkovací míst pro obytné vozy.

V NP Šumava můžete využít nouzová nocoviště

Bohužel, s podobným chováním některých návštěvníků se setkávají také strážci na území NP Šumava. I zde je možné tábořit pouze na k tomu vyhrazených místech. To jsou například kempy nebo tzv. nouzová nocoviště. Jednu noc mohou turisté v NP Šumava strávit v takzvaných nouzových nocovištích, kterých je celkem sedm. Jsou od sebe vzdálená tak akorát, aby tam turista za den dokázal dojít. V provozu jsou celý rok a zájem o ně neustále roste.

„Jsou to jednoduše ohraničené plochy, kam se vejde zhruba desítka stanů. Dříve tolik využívaná nebyla, ale teď ten zájem hodně vzrostl. Je zde ale třeba myslet na to, že mají stanovený nějaký režim. Nemůže se tam stanovat, pouze přespat. Sloužit by tedy měla od šesti hodin večer do devíti ráno. Nesmí se tam rozdělávat oheň, jediná taková možnost je na nocovišti u Poledníku, kde je ve venkovní přístavbě rozhledny krb,“ vysvětluje mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Bohužel právě nocoviště na Poledníku je letos uzavřené v souvislosti s opravou rozhledny.

Ohodnoť článek

Foto Správa NP Bavorský les / NP Šumava / Richard Beneš

Štítky táboření na divoko, nouzová nocoviště, NP Šumava, NP Bavorský les, pokuty, les, národní park, Národní park Šumava, Šumava, stan, Franz Leibl, Česko, Poledník, Jan Dvořák, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stále modernějším nocováním "na divoko" riskují táborníci pokuty v NP Bavorský les i Šumava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.