Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sedm procent obyvatel Plzeňského kraje tvoří cizinci, na konci roku jich bylo 42 070

Počet cizinců žijících v Plzeňském kraji meziročně vzrostl, většina z nich je v produktivním věku. Nejvyšší zastoupení podle státní příslušnosti měli lidé z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu. Zhruba polovina cizinců žila na území okresu Plzeň-město. V Plzeňském kraji žilo na konci loňského roku podle cizinecké policie 42 070 cizinců, nepočítaje v to lidi s platným azylem.

Cizinci tak tvořili 7,1 procenta z celkového počtu obyvatel v regionu, 58 procent z cizinců byli muži. Podíl cizinců na obyvatelstvu byl mezi 14 kraji ČR třetí nejvyšší po Praze a Karlovarském kraji. Meziročně se zvýšil o 0,4 procentního bodu. Celkový počet cizinců se zvýšil o 2291. Informace zveřejnil Český statistický úřad v Plzni.

Podle údajů ministerstev práce a průmyslu pracovalo loni v kraji téměř 69 tisíc cizinců. Toto číslo však neudává aktuální stav k 31.12., ale počet pracujících cizinců, kteří se v kraji vystřídali během celého roku.

Ukrajinci tvořili více než jednu čtvrtinu všech cizinců (přes 29 procent), Slováci (21 pct), Vietnamci (14 pct), Bulhaři více než sedm procent, Rumuni 6,6 procenta a Němci 4,5 procenta. Loni tvořili z celkového počtu cizinců v Plzeňském kraji téměř 55 procent cizinci ze zemí mimo EU, meziročně o 2,1 procentního bodu více. „Příčinou by mohl být narůstající počet cizinců přicházejících zejména z Ukrajiny, který se meziročně zvýšil o 14,4 procenta," uvedl ředitel krajské správy Českého statistického úřadu v Plzni Miloslav Chlad. Zastoupení cizinců z EU naopak zaznamenalo meziroční pokles o 2,1 bodu.

Více než 51 procent cizinců žilo loni v Plzni, kde jich meziročně přibylo 7,4 procenta. Nejvyšší nárůst, o 8,6 procenta, registroval sever Plzeňska, dále Plzeň-jih (6,8 pct) a Tachov (5,6 pct). Pokles registrovalo Domažlicko, a to o 2,3 procenta. V Plzni, okrese Plzeň-jih, na Tachovsku a Rokycansku dominovali Ukrajinci, na Domažlicku převažovali Vietnamci a na Klatovsku a severu Plzeňska Slováci.

Z celkového počtu cizinců žijících na území ČR jich bylo ke konci loňského roku v plzeňském regionu 6,7 procenta, což je čtvrtý nejvyšší podíl po Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji.

Podle údajů ministerstev práce a průmyslu pracovalo loni v Plzeňském kraji 68 670 cizinců, meziročně o osm procent víc. Z toho 5800 jich mělo platné živnostenské oprávnění, o 3,5 procenta víc. V mezikrajském srovnání je region v počtu zaměstnaných cizinců čtvrtý, více jich bylo jen v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Nejvíce zahraničních pracovníků v kraji bylo v Plzni (35 procent) a na Tachovsku (22 pct).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CTP

Štítky cizinci, pracovní agentury, úřad práce, zaměstnanost, Plzeňský, pobyt cizinců, statistický úřad, Plzeňský kraj, Plzeň, Ukrajina, Cizinecká policie, Vietnam, Slovensko, Praha, okres Plzeň-město, Česko, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm procent obyvatel Plzeňského kraje tvoří cizinci, na konci roku jich bylo 42 070  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.