Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bez testů a očkování na koupaliště v Plzeňském kraji radši nechoďte. Poradíme kam jít a co potřebujete

Chystáte se dnes k vodě na koupaliště v Plzeňském kraji a nevíte, za jakých podmínek tam můžete přijít a jaká potvrzení a testy budete potřebovat? Zjistili jsme proto pro vás, jak to chodí na některých významných koupalištích v regionu. Někde jsou nekompromisní, přísnější, někde je režim volnější. Faktem je, že výhodu mají lidé s ukončeným očkováním. Ti ostatní se neobejdou bez negativních testů. Dobrou zprávou je, že někde se mohou lidé testovat přímo na místě.  

Na většině námi oslovených koupališť v regionu platí, že bezproblémový vstup mají ti návštěvníci, kteří jsou schopni prokázat, že mají nejméně 14 dní od aplikace druhé dávky očkování. Další mohou doložit prodělání laboratorně potvrzeného onemocnění covidem-19 v době ne delší než 180 dnů. Prokázat se mohou lidé také negativním PCR testem, který nesmí být starší než sedm dní. Přípustný je také antigenní test provedený přímo na místě.

V Plzni je to přísné

Přísná opatření platí pro plzeňské bazény na Slovanech i na Lochotíně. „Potvrzení návštěvníci potřebují a kontrolujeme to hned na recepci. Vstup k nám je možný pouze s platným PCR nebo antigenním testem, nebo s platným očkováním, kdy od druhé dávky uplynulo 14 dní. Jiná možnost neexistuje. Jakákoliv čestná prohlášení byla v pátek odbourána,“ říká Tomáš Kotora, ředitel Bazénu Slovany, předseda plaveckého klubu VŠ Slavia Plzeň.

„Máme výhodu v tom, že na obou dvou bazénech, jak na Slovanech, tak i na Lochotíně máme testovací centrum. Tam si lidé mohou nechat udělat antigenní testy, zatím stále ještě na pojišťovnu. Testování tam provozuje soukromá společnost,“ zdůraznil šéf bazénů.

Vládní nařízení se na návštěvnosti největších plzeňských bazénů výrazně projevila. „Lidé nám samozřejmě nadávají. My nemůžeme za ta vládní opatření, my si je nevymýšlíme. Nemůžeme ani za to, jakou formou jsou sdělována. Většinou je to v pátek dopoledne. Lidé vyrazí někam už před víkendem a pak zjistí, že nemají potřebné věci, které budou potřebovat. Protože jen pár hodin předtím bylo všechno ještě jinak. Mysleli jsme si, že letošní léto nám trochu spraví náladu po covidu, ale je to přesně naopak. Návštěvnost oproti běžným létům není ani třetinová. I když je horko a krásně svítí sluníčko, my máme prázdný areál. Pomoc od státu nula. To znamená, že my jako provozovatelé bazénů, kteří jsme neziskovou organizací, tak my si na své zaměstnance musíme vydělat a je to špatné,“ dodal Tomáš Kotora.

Podobná situace je i na letním koupališti v Klatovech, kde se rovněž řídí nařízením vlády. „To znamená mít dva týdny po druhé dávce očkování, nebo mít negativní antigenní test, nebo negativní PCR test, který nesmí být starší než sedm dní. Na místě se mohou návštěvníci sami otestovat, ale je tam podmínka, že musí být test proveden, na pokladně. Město obstarává testy, takže je možné si je na pokladně zakoupit. Ale pokud denní poptávka bude příliš vysoká, může nastat situace, že ty testy ten den dojdou. Jistota je tedy přinést si test s sebou,“ informoval Lukáš Klimeček. I podle jeho slov mají přísná opatření negativní dopad na návštěvnost. „Když mají lidé možnost zvolit si bazény, kde po nich provozovatel zmíněné doklady nechce, tak volí snadnější cestu, která jim vyhovuje.“

Koupaliště v Nýrsku má mírnější režim

Mírnější přístup zvolili právě na oblíbeném koupališti v Nýrsku na Klatovsku. „Sami jsme nevěděli, jak na ta různá vládní nařízení reagovat. Vyřešili jsme to tak, že jsme zavolali právnímu zástupci našeho města. Ten nám řekl, že po právní stránce nemáme právo kontrolovat ty osoby, které na koupaliště přijdou. Nemáme právo po nich chtít ukázat testy, ani občanské průkazy. Ale u vstupu máme napsáno, že bez testu, očkování, nebo bez prodělání nemoci nemohou do areálu koupaliště vstoupit. A že je to tedy na jejich zodpovědnost, pokud by přišla na kontrolu hygiena,“ uvedla vedoucí sportoviště koupaliště Nýrsko Lucie Grolmusová.     

Potvrdit bezinfekčnosti musí také ti, kteří chtějí vyrazit na proslulé koupaliště v Rokycanech. PCR test s negativním výsledkem nesmí být starší než týden, u antigenních testů je doba platnosti omezená jen na 72 hodin. Kdo byl očkovaný, musí doložit doklad. Od aplikace vakcíny musí taktéž uplynout alespoň dva týdny. Dětem ke vstupu do areálu postačí čestné prohlášení jejich zákonného zástupce, že mají taktéž za sebou test s negativním výsledem. Tato opatření se netýkají dětí do šesti let. Omezená je i kapacita areálu na 1 875 lidí, kvůli opatřením si ale mnoho z nich návštěvu rozmyslelo.

„Tohle, kdo vymyslel, nepřemýšlel. Je to velmi smutné. Na koupaliště chodíme opravdu rádi, ale tento rok si to necháme ujít. Bohužel,“ postěžovala si Kristýna B. „To půjdeme raději jinam, ať klidně krachnou,“ nešetřil kritikou ani pan Ladislav K.

Kontrolovat doklady nebudou ani na koupališti v Tlučné

S podprůměrnou sezonou se potýkají také na koupališti v Tlučné. Kromě vládních opatření se na návštěvnosti do velké míry také podepsalo počasí, které koupání zkrátka nepřálo. I v tomto případě by lidé měli u vstupu předložit patřičné doklady.

„Podmínky budeme lehce upravovat. Dnes jsem se dočetl, že už nebudou uznávané ani samotesty. Jediný případ, kdy je budeme moci uznat je ten, že se otestují přímo tady před námi. Buď svým testem nebo testy, které tu zajistíme,“ popsal provozovatel areálu Jaroslav Hyneš. Zároveň dodává, že není kompetentní k tomu, aby kontroloval podle občanek, že předložený test je pravý. „Legitimovat já tady nikoho nemůžu. Upozorním je na to, co musí splňovat a dál je to už na jejich zodpovědnost, kdyby přišel kontrolní orgán, musí prokázat, že vše splňují,“ dodal Hyneš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš / Pixabay.com

Štítky koupání, bazény, PCR testy, antigenní testy, očkování, vstup na koupaliště, koupaliště, Plzeňský kraj, bazén, Nýrsko, Plzeň, Plzeň 2-Slovany, Tlučná, Lochotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez testů a očkování na koupaliště v Plzeňském kraji radši nechoďte. Poradíme kam jít a co potřebujete  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.