Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Létání lidstvo fascinuje od nepaměti. Výstava v galerii ukazuje, jaký měla aviatika vliv na umění

Vzduchoplavba a samotné létání má velmi bohatou historii, kterou zachytila i řada umělců. Malby, kresby, sochy, plakáty, model kosmické sondy Spuntik a dokonce i letecký motor teď mohou zájemci obdivovat v Západočeské galerii v Plzni. Ve výstavní síni Masné krámy totiž vznikla atypická výstava Aviatika v české vizuální kultuře 1783-1957.

Výstava v Masných krámech představuje vizuální podoby aviatiky v české kultuře v rozmezí let 1783, kdy vzlétl první balon až do roku 1957, který znamenal vypuštění první kosmické sondy Sputnik. Výstava však nemapuje dějiny létání, soustředí se na podstatné symboly a náměty tak, jak je ztvárnili umělci. Zastoupena je zde malba, plastiky, knižní ilustrace, plakáty i dobový film.

Devět tematických kapitol výstavy přenese návštěníky doslova do oblak a ukáze jim krajiny z nadhledu. Mezi obrazy s mýtickou figurou Ikara najdou zájemci také ilustrace dobrodružné románové literatury nebo tvorby, kterou rád využíval ve svých filmech Karel Zeman. Nebude chybět ani obrazové pojetí vzdušných bitev z válečných období.

Pomyslnou tečkou za příběhem dobývání nebe je poznání vesmíru započaté v roce 1957 vypuštěním sondy Sputnik. Výstava potrvá až do ledna příštího roku. Návštěvníci se zakoupením vstupenky také dostanou do slosování, kdy mohou vyhrát let letadlem. Více informací najdete na webových stránkách galerie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZČG + redakce | Zdroj Západočeská galerie v Plzni

Štítky výstava, Masné krámy, Plzeň, Západočeská galerie, aviatika, historie, umění, kultura, létání, kosmická sonda, Západočeská galerie v Plzni, Sputnik 7, galerie, Karel Zeman, plakát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Létání lidstvo fascinuje od nepaměti. Výstava v galerii ukazuje, jaký měla aviatika vliv na umění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.