Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Slavné sousoší se vrátilo před Klatovskou nemocnici, stejný exemplář zdobí léta také Kopeckého sady v Plzni

Slavná socha Matky s dítětem od autora Jiřího Hanzálka je už opět před budovou Klatovské nemocnice. Dlouhá léta stála socha před objektem dnes již bývalé porodnice, ale velmi se na ní podepsal zub času nebo vandalové. Doslova se v roce 2018 rozpadla na kusy. Teď se po restaurování socha objevila před novou budovou Klatovské nemocnice. Existují celkem tři exempláře této sochy, jeden zdobí Kopeckého Sady v Plzni a další je v Kanadě.   

Jiří Hanzálek, sochař a malíř. Narodil se v roce 1926 ve Velké Lhotě na českomoravském pomezí. Po 2. světové válce absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze, kde později i sám vyučoval a věnoval se také tvorbě. Je autorem několika známých a zejména figurálních soch a bust, z nichž řada stojí v Plzeňském kraji (mj. busta Josefa Müllera v Západočeském galerii, Dělníci ve Škodovce, Uzdravená před poliklinikou Slovany). Po okupaci Československa v roce 1968 emigroval do Kanady, kde žil a vyučoval sochařství v Ontariu. Tam později založil i prestižní galerii. Zemřel v roce 2012 v Londýně.

První exemplář sousoší vytvořil Jiří Hanzálek z bronzu pro město Plzeň v roce 1964. Dodnes se nachází v Kopeckého sadech mezi Měšťanskou besedou a konzervatoří, kde je ústředním dílem parkové fontány. Druhý exemplář vytvořil autor o rok později z tehdy relativně nového a moderního materiálu epoxidu. Umístěn byl v centrální části klatovského nemocničního areálu. Z ideologických důvodů kvůli emigraci autora se ale sousoší přesunulo v roce 1970 před budovu dětského oddělení a porodnice, kde bylo zřejmě méně na očích veřejnosti.

Třetí exemplář vznikl v roce 1975 opět v bronzu v kanadském Ontariu, kde žil autor po emigraci. Socha stojí před St. Thomas Library a je součástí uměleckých děl v ulicích centrálního města.

Sousoší se rozpadlo doslova na kusy

Socha ve své původní podobě vydržela před starou porodnicí bez jakýchkolik opravných zákroků až do léta 2018. Neví se přesný den, kdy byla poničena. Také se neví, zda má poničení sousoší na svědomí nějaký vandal, nebo zda její fatální újma vnikla působením silného větru. V každém případě její poničené torzo naštěstí umístilo vedení Klatovské nemocnice do depozitu.

V uplynulých měsících sousoší kompletně zrestaurovala akademická sochařka Zuzana Kantová. Hlavním iniciátorem obnovy díla je pak klatovský spolek Přátelé české historie a místní pobočka Konfederace politických vězňů. „Plastiku Matka s dítětem převzala sochařka k restaurování v kusech včetně soklu, kdy se socha rozpadla zřejmě částí vlivem chybějící kovové konstrukce a částí mechanického působení. Pro dílo vytvořila stabilní konstrukci a dílo restaurovala včetně původní povrchové úpravy bronzovou patinou,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.  

   

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slavomír Beneš, Ladislav Černý,

Štítky sousoší Matky s dítětem, poničená socha, Klatovská nemocnice, restaurování, Jiří Hanzálek, socha, Klatovská nemocnice, a.s., Plzeň, Kanada, druhá světová válka, Akademie výtvarných umění v Praze, Josef Müller, Ontario, ŠKODA AUTO a.s., Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavné sousoší se vrátilo před Klatovskou nemocnici, stejný exemplář zdobí léta také Kopeckého sady v Plzni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.