Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čápa srazilo auto a samice by mláďata neuživila, další velká záchranná akce na komíně

Velkou záchrannou akci na vysokém komíně s čapím hnízdem absolvovali ve spolupráci s hasiči pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů. Vzhledem k tragické smrti čapího samce museli snést z hnízda mláďata, která by samice nedokázala sama nasytit. Podobný mediálně proslulý případ s úmrtím jednoho čápa se stal už v květnu na hnízdě ve Valči na Vysočině. Čtyři čapí mláďata z tohoto hnízda převzali do své péče právě odborníci z Plzně, kteří mají velké zkušenosti s umisťováním mláďat do náhradních hnízd.

O vážném zranění dospělého čápa bílého nedaleko od Chotíkova u Plzně se dozvěděli pracovníci záchranné stanice v sobotu, kam ho přivezl jeden řidič. Jednalo se o samce, který sídlil na 24 metrů vysokém komíně bývalé cihelny v Chotíkově. Srazilo ho auto při sběru hrabošů v blízkosti silničního příkopu. O nebezpečném způsobu lovu tohoto čápa u silnice měli záchranáři informace od řidičů už z dřívější doby. Bohužel čáp hodinu po předání svým zraněním podlehl. A začal boj o záchranu mláďat.   

„Pod hnízdo čápů do Chotíkova vyrazil Karel Rada mladší, aby několik hodin sledoval, zda samici stojící u týden vylíhlých mláďat vystřídá její partner, nebo zda autem sražený čáp je opravdu z tohoto hnízda. Celkem pět hodin čeká pod hnízdem. Když samici nikdo nevystřídá a ani nepřiletí s krmením, přijíždím na lokalitu s dronem i já, abych prověřil už konkrétní stav,“ popisuje začátek záchranné akce šéf stanice Karel Makoň.  

Samice na hnízdě je nervózní, čeká na samce a krmení, neustále se sklání do hnízda k nahlas se ozývajícím a o potravu žadonícím třem zhruba týden starým mláďatům. V okamžiku, kdy už je jasné, že uhynulý samec pochází z tohoto hnízda, není co řešit. Šéf záchranné stanice volá linku 150 a žádá dispečink Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje o součinnost a technickou podporu.

„Jako vždy nic není problém, hasiči ochotně vyjíždějí a neuběhne ani deset minut a žebřík i s posádkou profesionálních hasičů přijíždí do Chotíkova pod komín. S velitelem zásahu řešíme podrobnosti, vysvětluji, co je třeba a jak udělat a dva muži v hasičském obleku vyrážejí v koši žebříku k hnízdu. Na hnízdě jsou tři hladová mláďata a jedno nevylíhlé vejce. Vše sundávají dolů, přebíráme mrňouse. Děkuji hasičům za jejich profesionální přístup, technickou podporu, rychlost a celkové nasazení. Bez nich a jejich pomoci by to nikdy nefungovalo,“ říká Karel Makoň. Za třicet let fungování stanice už hasiči pomohli zachránit stovky čápů.  

Plzeň zachraňuje i mediálně slavná čapí mláďata z Vysočiny

Podobný případ jako teď v Plzni řešili před několika dny i pracovníci Záchranné stanice živočichů v Pavlově v obci Valeč -Třebíč na Vysočině. Úhyn jednoho z rodičů si vyžádal sundání čtyř čerstvě vylíhnutých mláďat z hnízda. Ta převzal v pátek od svých kolegů právě šéf plzeňské záchranné stanice Karel Makoň. Až mláďata povyrostou, umístí je k adopci do některých hnízd v Plzeňském kraji.

„Za dobu fungování ZSŽ Plzeň jsme tímto způsobem úspěšně adoptovali do náhradních hnízd v Plzeňském kraji už přes 100 čápat. Rádi proto vypomůžeme i kolegům, kteří nemají ve svém kraji k dispozici tolik náhradních čapích hnízd, jako máme právě my. Navíc náš adopční program je díky dlouholetému kroužkování čapích mláďat a počtu evidovaných hnízd vyhlášený. Není proto problém, když je třeba pomoci čápům i z druhého konce republiky,“ konstatoval Makoň.

Začíná sezóna kroužkování čápů

Nezávisle na všech předešlých událostech začali v neděli pracovníci záchranné stanice s kontrolou a kroužkováním mláďat čápů bílých na sledovaných hnízdech a lokalitách. V průběhu měsíce června je tak čeká kontrola zhruba 50 – 60 čapích hnízd a kroužkování letošních čápat. V kraji neexistuje čapí hnízdo, na kterém by nebyli, které by neupravovali, nesnižovali či alespoň neevidovali.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň / Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva

Štítky čápi, záchrana čápů, uhynulý samec, mláďata čápů, výstup na komín, hasiči, záchrana mláďat, DESOP, Karel Makoň, hnízdo, komín, Plzeň, Chotíkov, Kraj Vysočina, preferenční hlasování, Valča, Plzeňský kraj, Karel Rada, živočichové, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čápa srazilo auto a samice by mláďata neuživila, další velká záchranná akce na komíně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.