Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Návaly uvnitř restaurací se nekonají, většina hostů stále využívá zahrádky

Díky rozvolnění opatření mohou lidé po dlouhé době navštěvovat restaurace i jinak než u okénka nebo na zahrádce. Pěkné počasí však lidi stále láká k posezení ve venkovním prostředí, což je znát i v samotném centru Plzně. Také rezervace směřují hlavně na zahrádky. V centru otevřela vnitřky většina provozoven.

Podle spolumajitele sítě pěti velkých plzeňských restaurací firmy Hospodská Luboše Kastnera se gastronomické centrum Plzně za více než rok hodně změnilo. „V centru skončily tři restaurace a dvě mají nové majitele, dvě se přestěhovaly do levnějších prostor. Do řady restaurací v Praze vstupují noví investoři a prodávají se podíly," uvedl.

Většina plzeňských provozoven kvůli vyšším cenám zeleniny, masa, elektřiny a hygienických potřeb zdražila jídlo. Pivo zatím zdražuje pomaleji. „Zatím cenu nezvyšujeme. Půllitr plzeňské dvanáctky máme snad nejlevnější v centru, a to 49 korun. Nejméně dva týdny to určitě udržíme," popisuje spolumajitel restaurace U Mansfelda Václav Hlous. Potvrdil, že počty rezervací rostou.

„Zdražili jsme dvanáctku z 51 na 54 za půllitr. Počty rezervací vnitřních prostor na celý týden přibývají. Na terasu, která byla dnes celý den plná, rezervace nebereme," manažer restaurace Plzeňka Karel Míšek. Podle číšníka kavárny Le Frenchie se dovnitř hosté zatím moc nehrnou.

Plzeňský Prazdroj, který zaváží pivem přes polovinu ze 40 tisíc restaurací a hospod v ČR, je podle obchodního sládka Václava Berky celou dobu uzavření podporoval. „Hospody, které měly nějakou rezervu a jimž jsme dokázali pomoct, se změnily ve velmi krásné restaurace. Věřím, že rozvolnění už bude platit napořád, protože jak my, tak hospody udělaly vše pro to, aby byly pro hosta bezpečným útočištěm," doufá.

Prioritou Hospodské bylo v pandemii udržet zaměstnance. „Věděli jsme, že jsou konkurenční výhodou a teď můžeme rozjet hospody na plné obrátky. Lidé teď chtějí více pracovat, chtějí si více vydělat," řekl Kastner.

Druhou prioritou je podle něj zákaznický zážitek. „Ve všech hospodách máme nová menu. Hodně to směřuje k lehčím jídlům, fúzím, moderním fast foodům, experimentuje se s přílohami, je větší variabilita," uvedl.

Podle něj je teď cílem hospodských v ČR uživit se a přežít další období a vytvořit si rezervu. „Protože nevíme, co přijde na podzim a pak nás zas čeká těžká zima. Nevíme, co se stane s hostem, jestli se nám ho podaří vytáhnout z obýváku. A gastronomové musí udělat maximum věcí, aby se znovu stali atraktivními," dodal Kastner. Už když se před dvěma týdny otevřely zahrádky, nebyly podle Kastnera fronty u nejlevnějšího piva, ale tam, kdy měli lidé zákaznický zážitek a cítili, že se na ně personál těšil.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky restaurace, koronavirus, covid-19, opatření, zahrádky, rezervace, Plzeň, hospoda, Česko, Praha, Karel Míšek, Václav Berka, Plzeňský Prazdroj, a. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návaly uvnitř restaurací se nekonají, většina hostů stále využívá zahrádky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.