Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muzeum loutek vystavuje unikátní dioráma Jiřího Trnky Svatba u Broučků

Naprosto unikátní loutkové dioráma znázorňující příběh legendárních Broučků od Jana Karafiáta s 57 původními loutkami Jiřího Trnky teď mimořádně vystavuje Muzeum loutek v Plzni. Svatbu u Broučků vytvořil mladý, tehdy sedmadvacetiletý Jiří Trnka na zakázku Československého výstavního výboru pro Světovou výstavu v New Yorku v roce 1939. Tam ale nikdy nedorazilo.

„Dioráma mělo být umístěno v československém pavilonu mezi uměleckými a průmyslovými expozicemi jako exponát, který by zaujal americké děti. Trnka obdržel závazné zadání na konci února 1939, tedy na poslední chvíli před expedicí výstavy do zámoří. Proto, stejně jako mnoho jiných děl, dioráma po anexi Československa nacistickým Německem neodcestovalo a zůstalo v Praze,“ informovala vedoucí muzea Markéta Formanová.

V prostoru širokém 2,4 metru, hlubokém jeden metr a vysokém 1,2 metru se nachází 57 loutek, které představují broučky, slunéčka neboli verunky, luční kobylky a šneky přímo při svatebním obřadu Verunky. Kromě svatebního páru s družičkami a oddávajícím se na scéně nachází pěvecký sbor broučků se sbormistrem, kapela, kočár tažený lučními kobylkami a rodina Broučků s mnoha dětmi. Dioráma bylo zaskleno a bohatě barevně osvětleno.

„Dioráma bylo společně s dalšími nevyužitými exponáty pro Světovou výstavu uloženo do dočasného depozitáře v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze a 3. prosince roku 1939 bylo ve stejném muzeu poprvé představeno veřejnosti na autorské výstavě J. Trnky „Malíř naděluje dětem“. Výstava hraček, loutek a knižních ilustrací se těšila i v těžkých časech velkému zájmu veřejnosti a již v sobotu 21. prosince přivítala pětitisícího návštěvníka,“ uvedla Formanová.

Po ukončení výstavy Svatbu u Broučků odkoupilo od výstavního výboru nakladatelství Melantrich, které jej v roce 1943 darovalo Českobratrské církvi evangelické. Od roku 1944 bylo dioráma umístěno v Muzeu Husova domu v Jungmannově ulici v Praze. V roce 1947 byla scéna z Broučků vystavena v prodejně nakladatelství Melantrich na Václavském náměstí. Českobratrská církev evangelická později zapůjčila dioráma do Jimramova, rodiště autora Broučků Jana Karafiáta, a posléze v roce 2020 do Muzea loutek v Plzni, pobočky Západočeského muzea.

V dílnách muzea byl exponát restaurován a nyní bude po dobu deseti let vystaven ve městě, kde se jeho autor Jiří Trnka narodil a kde propadl kouzlu loutek. Expozici doplňují loutky z raného období tvorby Jiřího Trnky a z období Dřevěného divadla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš + Muzeumloutek.cz

Štítky muzeum loutek, Jiří Trnka, Broučci, výstava, loutky, Svatba u Broučků, muzeum, exponát, Jan Karafiát, Světová výstava, Plzeň, New York, Praha, Nacistické Německo, Melantrich, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum loutek vystavuje unikátní dioráma Jiřího Trnky Svatba u Broučků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.