Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Janovský mokřad je novou přírodní rezervací Plzeňského kraje

Novou přírodní rezervaci nazvanou Janovský mokřad vyhlásil Plzeňský kraj. Jedná se o území ležící poblíž dálnice D5 nedaleko Nýřan na severním Plzeňsku. Převážnou část rezervace o rozloze téměř 72 hektarů tvoří rozsáhlý mokřad v místě zaniklého rybníka Janov. Mokřad je domovem pro desítky druhů ptáků. Zřízení přírodní rezervace už schválila rada kraje.

„Mokřad i související plochy slouží jako biotop pro mnoho vzácným a ohrožených organizmů, dále ptákům a obojživelníkům, ale také bohatému spektru hmyzu, včetně motýlů. Hnízdí tam desítky druhů ptáků včetně ohrožených jeřábů popelavých nebo chřástalů polních. Část nejcennějších pozemků pro budoucí rezervaci Plzeňský kraj vykoupil zhruba za 6,5 milionu korun,“ informoval náměstek hejtmanky Josef Bernard (STAN).

Kraj loni od zemědělské společnosti vykoupil téměř 30 hektarů pozemků, které představují páteřní plochou nové přírodní rezervace. Cílem zřízení rezervace je zajištění ochrany a dalšího přirozeného rozvoje mokřadního ekosystému. K obnově mokřadu přispěl zhruba před deseti lety návrat bobra evropského, jehož činnost pomohla zatopit území. Zásadní význam a hodnota lokality je ve vysoké biodiverzitě a širokému spektru vzácných a významných živočišných druhů. Jen ptáků tam žije kolem 60 druhů, mnohé z nich se v lokalitě objevily až po zamokření.

„Území mělo být zastavěno dálničním odpočívadlem a mělo být meliorováno a mělo tam být běžné zemědělství. Plzeňský kraj ten pozemek částečně vykoupil, dnes je to 72 hektarů, a podařilo se z toho udělat krásný projekt, jde o typický příklad toho, jak bychom mohli přispívat drobnými projekty k zadržování vody v krajině,“ konstatoval Bernard.

Velké nadšení asi nevyvolá zřízení rezervace u části veřejnosti. Přechodně totiž bude do lokality zakázán přístup do doby, než se tam vybuduje stezka. Do budoucna se plánuje i vybudování pozorovací věže na živočichy i na ptactvo.

Radní kraje dál také rozhodli o zřízení nového přírodního parku Berounka. Ten vznikl spojením současných přírodních parků Horní Berounka, vyhlášeným v roce 1996 a Hřešihlavská. Ten byl zřízen už v roce 1978. „Tyto přírodní parky spolu hraničí, přičemž jejich společným znakem je dochovaný krajinný ráz zaříznutého údolí řeky Berounky, jejích přítoků, skalních výchozů, přilehlých lesních komplexů a zemědělských kultur včetně kulturních dominant krajiny a historické zástavby obcí s architektonickou hodnotou. Z tohoto důvodu je vhodné tyto stávající přírodní parky spojit do jednoho a upravit jeho hranice tak, aby byly tvořeny neměnnými prvky krajiny,“ dodal Bernard.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Táňa Typltová / DESOP

Štítky rada kraje, mokřad, přírodní rezervace, Janovský mokřad, Plzeňsko, Plzeňský kraj, ptáci, přírodní park, Josef Bernard, pozemek, Nýřany, Starostové a nezávislí, Berounka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Janovský mokřad je novou přírodní rezervací Plzeňského kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.