Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Máme toho dost, vzkázali Plzeňané vládě na protestu za nezávislost justice

Demonstrace proti vládě a jejímu zasahování do nezávislosti české justice se stalo ústředním tématem řady protestů v několika městech v republice. V Plzni se organizátoři rozhodli happening přesunout z náměstí k Novému divadlu, kde také odhalili obří plachtu znázorňující premiéra a prezidenta jako toxický a zdraví škodlivý odpad. Lidé zároveň na pohledy napsali vzkazy české vládě.

Organizátoři dlouhodobě požadují rezignaci ministryně Marie Benešové. Chtějí, aby nového šéfa žalobců jmenovala až vláda vzešlá z podzimních voleb. O nástupci Pavla Zemana by podle Milionu chvilek i opozičních politiků neměl rozhodovat současný kabinet v čele s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem (ANO). Benešová však chce nového šéfa žalobců vybrat co nejdříve

Na demonstraci u Nového divadla v Plzni se sešla zhruba padesátka lidí. Akci pořádalo místní hnutí ProHnutí se spolkem Milion chvilek pro demokracii. Co bylo hlavním tématem? Hájit nezávislost justice, což je reakcí na nedávné oznámení nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, že ve funkci ke konci června končí. Jako hlavní důvod označil tlak ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO).

„Marie Benešová si chce justici ochočit. Proč? Chce pomoci premiérovi Babišovi, chce pomoci svému příteli a stíhanému soudci Sovákovi. Chce pomoci kamarádovi a velezrádci Miloši Zemanovi. Chce pomoci jeho nohsledům v jejich kauzách. Chce pomoci překazit vyšetřování vrbětických výbuchů ve prospěch Ruské federace,“ stojí v prohlášení Milionu chvilek pro demokracii.

Protest se nesl v poklidném duchu, ačkoli občas bylo slyšet výkřiky „hanba!“. Pořadatelé také odhalili velkou oranžovou plachtu s černým křížem. Potkávat ji budou Plzeňané minimálně dva měsíce.  

„Křížek je znamení, které vidíte na chemikáliích a dalších toxických látkách, proto je tam také nápis “Zeman a Babiš zdraví škodliví“. Jsou zdraví škodliví i v rámci duševního zdraví. Zahlcují veřejný prostor, dezinterpretují události, dezinformují a dělají to dnes a denně v přímém přenosu. Jsou škodliví i ve významu společenském. Jsou to právě oni, kdo staví lidi proti sobě. Třeba to znamení alespoň někdo při čekání na tramvaj nebo při stání v autě na červenou uvidí a vzpomene si, že velmi záleží na tom, koho bude volit v podzimních volbách,“ uvedl architekt a autor vizuálu Jarek Veselák.

V rámci akce organizátoři také lidem rozdali pohlednice s plzeňskými motivy, kam mohli napsat vládě svůj vzkaz. Co v nich stálo? „Za celou existenci České republiky nebylo horší vlády, než je ta vaše,“ napsal jeden z demonstrujících. „V zájmu budoucnosti našich dětí a vnoučat, odejděte,“ stálo v dalších.

Po hodině byla celá akce u konce. V příštím týdnu se v Plzeňském kraji chystají další. Zatím je ohlášená demonstrace v Sušici. Ve větší účast doufají organizátoři 8. června, kdy do Plzně na náměstí Republiky jako řečník dorazí i předseda Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky demonstrace, Plzeň, protest, Milion chvilek pro demokracii, ProHnutí, Marie Benešová, Andrej Babiš, vláda, závislost, Milion Chvilek, Nové divadlo, Vláda ČR, Pavel Zeman, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máme toho dost, vzkázali Plzeňané vládě na protestu za nezávislost justice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.