Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Loňská pandemie koronaviru snížila v Plzni spotřebu vody, přesto vodárna zvýšila zisk i obrat

Pandemie koronaviru snížila loňskou spotřebu vody v Plzni a okolí o šest procent. Městská společnost Vodárna Plzeň, která je největším dodavatelem pitné vody na západě Čech, přesto zvýšila svůj zisk i obrat. Firma loni hospodařila s čistým ziskem 64 milionů korun. Celkový obrat vzrostl o desetinu na 1,36 miliardy korun. Vodárna Plzeň zásobuje pitnou vodou téměř čtvrt milionu obyvatel, z toho asi 75 procent v Plzni a zbytek v jejím okolí. Loni v lednu zvýšila cenu vodného a stočného o 12 procent a v květnu zase zlevnila o pět procent. 

„Plánovaný hospodářský výsledek jsme překročili hlavně díky úsporným opatřením," uvedl generální ředitel podniku Jiří Kozohorský. O 22 milionů korun měla hospodářský výsledek snížit ztráta na vodném a miliony korun za nákup ochranných pomůcek, dezinfekce, notebooků a tabletů na home office. „Úspory nás nakonec dovedly k provoznímu zisku 81 milionů, zhruba shodnému s předešlým rokem,“ řekl Kozohorský.  

Propad prodejů vody zaznamenaly všechny kategorie včetně průmyslu, který ale meziročně poklesl nejméně, o jedno procento. Nejvýznamněji se nižší spotřeba projevila ve školách, a to o 30 procent, následovaly sportoviště, bazény, kulturní objekty (27 procent). U hotelů a ubytovacích zařízení klesla meziročně spotřeba vody o 18 procent, shodně jako u obchodů a služeb. Zhruba šestnáctiprocentní pokles byl v kategorii ostatních podnikatelů. Například Praha byla ve srovnání s Plzní zasažena daleko více, protože jí zcela chyběli turisté, studenti. Oproti tomu je Plzeň spíše tranzitním městem, kde se návštěvníci dlouho nezdrží.  

Vodárna Plzeň loni vyrobila 14,42 milionu metrů krychlových pitné vody. Zhruba 60 procent odeberou domácnosti a zbytek firmy a úřady. Spotřeba vody zůstala zhruba stejná, tedy 90 litrů na osobu a den, což platí už pět let. „Podnik nepociťoval, že by občané nebo firmy více šetřili. V době, kdy děti nechodily do školy a rodiče více pracovali z domova, byl nárůst odběru dvouprocentní. Objem vyčištěných odpadních vod dosáhl loni téměř 21 milionů metrů krychlových," řekla mluvčí společnosti Dana Veselá. 

Vodárna Plzeň loni nepolevila v investicích. Vydala ze svého téměř 500 milionů Kč, zhruba shodně jako o rok dřív. Z toho šla téměř polovina na obnovu vodárenské infrastruktury. Podnik zahájil stavbu zádržné nádrže na Vinicích za 130 milionů Kč, která umožní rozvoj stejnojmenného sídliště a je nutná pro budovaný severozápadní obchvat Plzně. Dále skončil s první etapou výstavby kanalizace v městské části Lhota za 160 milionů Kč. Vodárna zahájila budování kanalizace a vodovodu v Koterově za 210 milionů. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vodárna Plzeň

Štítky vodárna, voda, koronavirus, spotřeba vody, zisk, Plzeň, pandemie covidu-19, pitná voda, VODÁRNA PLZEŇ a.s., Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loňská pandemie koronaviru snížila v Plzni spotřebu vody, přesto vodárna zvýšila zisk i obrat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.