Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejúspěšnějším turistickým cílem loňského roku v Plzeňském kraji byla Zoo Plzeň

Pouze ZOO Plzeň se dokázala jako jediný zástupce z celého Plzeňského kraje dostat do TOP 50 nejnavštěvovanějších turistických cílů v Česku za rok 2020, který ovšem poznamenala koronavirová opatření. Populární plzeňská zoo obsadila v žebříčku deváté místo. V rámci celé republiky zvítězila Lanová dráha na Petřín, pražská zoo a Aqua Palace Čestlice. Přehled zveřejnila Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism.

Do plzeňské zoo si loni našlo cestu 372 tisíc návštěvníků, což představuje oproti předchozímu roku pokles o 26 procent. Nejúspěšnější Lanovou dráhu na Petřín využilo 1 014 tisíc návštěvníků, brány Zoo Praha překročilo 851 tisíc návštěvníků a AquaPalace v Čestlicích měl 537 tisíc návštěvníků. Pražský hrad, který návštěvnosti turistických cílů léta vévodil a jehož návštěvnost vloni klesla o 80 procent, se s 506 tisíci návštěvníků umístil na čtvrtém místě.

„Koronavirová omezení, která většinu památek, muzeí a dalších turisticky atraktivních objektů a cílů na několik měsíců zcela uzavřela, zamíchala s počty návštěvníků a pořadím. Mnoho míst zaznamenalo jak absolutní, tak procentuální propady v návštěvnosti, jiné lokality naopak využily příležitosti k tomu, být znovu objeveny,“ komentuje návštěvnost turistických cílů v roce 2020 Jan Herget ředitel agentury CzechTourism.

K místům, která vloni přitáhla více návštěvníků než v roce 2019 patří hrad Kámen na Pelhřimovsku, nejvýše položený hrad v Čechách Kašperk na Klatovsku, rozhledna ve Velké Deštné v Orlických horách nebo Motýlí dům v Karlových Varech. Všeobecně rekordní návštěvnost měla ovšem loni Šumava jako celek. Velký výpadek naopak zaznamenal pivovar Plzeňský Prazdroj oblíbený zejména u zahraničních turistů. Pivovar obvykle fuguroval na předních místech návštěvnosti v regionu. Tam bohužel zaúřadovala koronavirová opatření.  

Loni v Plzeňském kraji bodovaly zoo a hrady

V Plzeňském kraji loni navštívili lidé vedle zmíněné Zoo Plzeň nejvíce ještě Dino Park Plzeň, Zoo Plasy, hrady Rabí, Velhartice, Kašperk, Klenová, dále pak vyhlídkovou věž katedrály sv. Bartoloměje v Plzni a Klatovské katakomby. První desítku uzavřel zámek Zbiroh.

Cestovní ruch je důležitou součástí ekonomiky. Před coronavirovou krizí tvořil tři procenta HDP, zaměstnával přes 240 tisíc lidí a vytvářel obrat 300 miliard korun. „V důsledku více než rok trvajícím omezením v cestovním ruchu způsobených pandemií Covid–19 se příjezdový cestovní ruch vloni propadl o téměř 75 procent, domácí cestovní ruch i přes velmi silnou hlavní sezónu poklesl o 28 procent,“ konstatoval Jan Herget.

Celkově přijelo v roce 2020 do ubytovacích zařízení v Česku o 11 milionů hostů méně než v roce předchozím. V prvním čtvrtletí letošního roku se v českých hotelech a penzionech ubytovalo pouhých 282 tisíc hostů, což představuje propad o 91 procent, u zahraniční klientely dokonce o 96 procent.

Ohodnoť článek

Foto ZOO Plzeň, Kateřina Misíková

Štítky turistické cíle, TOP 50, koronavirová opatření, Zoo Plzeň, hrady a zámky, katedrála sv. Bartoloměje, Plzeňský kraj, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, cestovní ruch, Česko, ZOO Praha, CzechTourism, Čestlice, Petřín, hrad, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejúspěšnějším turistickým cílem loňského roku v Plzeňském kraji byla Zoo Plzeň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.