Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Centrální plzeňský obvod zavádí na svém území nový způsob sekání trávy

Zcela nový způsob pravidelného sekání trávy na území centrálního plzeňského městského obvodu avizuje starosta David Procházka (ANO). Až do minulého roku byli občané zvyklí minimálně na čtyři seče ročně, ke kterým byly podle klimatických podmínek přidány případně i další. Ty oficiálně vyhlašoval úřad. V minulosti sekání obvykle vyvolávalo celou řadu negativních reakcí, lidé si stěžují na hluk, některým vadilo, že se sekalo moc, další byli opačného názoru.

„Zkoušíme nastavit nový model, kdy větší zodpovědnost přeneseme na odborné firmy, které vždy podle aktuální situace na jednotlivých úsecích zahájí na základě vlastní úvahy sekání travnatých ploch. Záleží na vzrůstu trávy, nebezpečí klíšťat či klimatických podmínek,“ uvedl starosta David Procházka.

Novinkou v péči o tyto plochy bude také to, že v některých místech bude obvod v rámci biodiverzity sekat méně a vytvoří tak ostrůvky o několika metrech čtverečních s vyšší trávou či lučním kvítím. Firmy mají povinnost hlásit momentální stav sečí pracovníkům odboru životního prostředí a oddělení kontroly. V době sečí bude průběh údržby zeleně kontrolován a vyhodnocován.

„Věříme, že tento model bude efektivnější a občané budou s péčí o travnaté plochy spokojeni. Po skončení sečí tento způsob údržby vyhodnotíme a podle toho pak budeme nastavovat parametry pro další roky,“ uzavírá David Procházka.

Plzeň má metodiku, jak se starat o travnaté plochy v období sucha

S novou metodiku, jak se starat o travnaté plochy v období dlouhodobého sucha a vysokých teplot, přišlo už loni město Plzeň. Doporučilo vedení jednotlivých obvodů nastavit seče tak, aby travnaté plochy více pomáhaly zvlhčovat ovzduší, ochlazovat prostředí i zachytávat prach.

„Trávníky mají ve městě velký pozitivní vliv zejména na klimatické a hygienické parametry, dále ale také na ochranu půdy proti erozi a jsou i biotopem pro mnoho druhů živočichů, zejména hmyzu. O tom, zda tyto funkce vůbec plní, ale rozhoduje načasování údržby. Například špatně načasovaná seč vede k tomu, že místo zeleného trávníku máme uschlý nízký žlutý porost, který není schopen ani zadržet mírné dešťové srážky,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michale Vozobule (TOP 09).

Doporučení se týkají trávníků nacházejících se v zastavěné části města. „Tam doporučujeme provádět seč při teplotách do 26 stupňů Celsia, pak seče přerušit do doby poklesu teplot, nebo příchodu vydatného deště. Při seči doporučujeme odstraňovat vždy pouze jednu třetinu listové délky původní výšky travního porostu,“ konstatoval Michal Vozobule. Ve městě jsou ale trávníky, které mají speciální režim, jsou zavlažovány (sadový okruh), pobytové trávníky (v parcích). U těchto trávníků, město doporučuje seče provádět podle požadavků na vzhled trávníku a funkci.

Ohodnoť článek

Foto MO Plzeň 3

Štítky sekání trávy, seče, metodika sekání trávy, životní prostředí, tráva, trávník, ANO 2011, údržba, Michal Vozobule, Plzeň, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrální plzeňský obvod zavádí na svém území nový způsob sekání trávy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.