Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňští vědci vyvinuli unikátní technologii na separaci plastů

Recyklace plastů je velkým a stále ožehavějším tématem. Druhotné zpravování tohoto odpadu je závislé na čistotě vstupního materiálu. Odborníci výzkumného centra RICE Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni vyvinuli unikátní technologii umožňující separaci plastů až s 99procentní čistotou.

Projekt, na jehož financování se podílelo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR podporuje současné trendy udržitelnosti a je v souladu s principy cirkulární ekonomiky. Podle odborníků je možné kvalitně vyseparovaný plast opakovaně využít a šetřit tím zdroje.

„Náš separátor využívá toho, že každý druh plastu se třením nabíjí jinak, získává tak odlišný náboj. Plastová drť se vsype mezi elektrody, na které je připojeno vysoké napětí, a podle svého náboje jsou částice plastu buď přitahovány, nebo odpuzovány, a elektrody je tak roztřídí do košů,“ vysvětluje elektrostatickou separaci Jiří Kuthan z výzkumného centra RICE.

Separace začíná přesným dávkováním suché plastové drtě o rozměrech jeden až osm milimetrů. Vzduchový dopravník, který zároveň slouží k nabíjení plastové drtě, přivádí materiál do cyklonu, odkud drť putuje přes usměrňovač do třídicí komory.

 „V dopravníku i cyklonu dochází k takzvanému triboelektrickému jevu, kdy se částice třou o sebe i stěny dopravníkové trubky, čímž dochází k jejich nabíjení. Následně procházejí silným elektrickým polem tvořeným elektrodami,“ vysvětluje Jiří Kuthan.

K separaci materiálu dochází právě mezi dvěma vysokonapěťovými elektrodami. Pomocí usměrňovacích kolektorů je pak separovaný materiál ukládán do sběrných košů. Technologii už výzkumníci ověřili v poloprovozu pro směsi různých plastů.

Češi třídí jako o život. V čem nejčastěji chybují a co házejí do špatného kontejneru?

Češi patří mezi evropskou špičku v třídění. V současnosti rozděluje odpad do barvených kontejnerů nebo popelnic 73 procent obyvatel. I přesto je s tříděním odpadu spojeno několik polopravd a nepřesností, kvůli kterým končí v kontejnerech odpad,...

Možná to první pohled vypadá složitě, celý proces je ale energeticky nenáročný, příkon vysokonapěťové části separátoru se pohybuje v jednotkách wattů. Výhodou je také to, že nabíjení probíhá kontinuálně. Součástí zařízení je software pro optimalizaci nastavení separátoru a jeho řízení. Program také umožňuje kontrolu a ovládání zařízení v průběhu separace a výrazně usnadňuje jeho obsluhu.

 „Uplatnění může tato technologie nalézt také v zemědělství nebo při separaci nerostných surovin. Západočeská univerzita v současné době jedná s několika subjekty z aplikační sféry o možnosti využití separátoru a prodeji licence,“ dodávají vědci z plzeňské ZČU.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZČU

Štítky ZČU, RICE, odpady, třídění, plasty, separace plastů, výzkum, plast, technologie, materiál, Západočeská univerzita v Plzni, Jiří Kuthan, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští vědci vyvinuli unikátní technologii na separaci plastů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.