Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zajímavá místa turistům i místním představí projekt Plzní po stezkách

Tipy na rodinné výlety nabízí nový projekt, který představuje zajímavá místa v Plzni prostřednictvím 12 tras. Stezky mají od 0,5 do 18 kilometrů. Lidé se díky nim mohou nejen projít po okolí, ale dozví se i zajímavosti z historie města, ve kterém žijí. Radnice nechala připravit informační letáky a také sérii rozhovorů s botaniky či historiky. Ke každé stezce jsou navíc ke zhlédnutí i zajímavá videa natočena i s pomocí dronu.

Celý nápad se zrodil v době lockdownu, kdy lidé ve velkém směřovali do parků nebo lesoparků. Proč by se proto nemohli o této lokalitě dozvědět víc.

„Věříme, že díky projektu objeví nové cesty přírodou, nová cenná místa. Na některé stezky nebo jejich části se mohou vydat rodiny i s malými dětmi, a to jak pěšky, tak v kočárku nebo na kole. Trasy vedou většinou rekreačními oblastmi, součástí jsou i takzvané říční stezky podél plzeňských řek, jež prochází Plzní a z hlediska výškového profilu jsou nenáročné,“ přiblížil primátor Martin Baxa (ODS), jehož kancelář měla kompletně projekt na starost.

Vydat se lidé mohou na naučnou stezku Zábělá, do lesoparku Homolka, do Arboreta Sofronka, na cestu Po stopách Františka Malocha, Sigmondovu naučnou stezku nebo se projít údolím plzeňských řek.

„Před spuštěním projektu jsme si stezky prošli, abychom přesně věděli, zda jsou vhodné pro rodiny s malými dětmi, vozíčkáře či jen například pro fyzicky zdatnější turisty. Také jsme opravili infotabule a doplňujeme na ně QR kódy, díky nimž si lidé pomocí mobilu dostanou přímo na internetové stránky s informacemi o jednotlivých stezkách,“ řekl náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09).

Zajímavostí na plzeňských stezkách potkají lidé celou řadu. Například kolomaznou pec nebo prosklený úl v Arboretu Sofronka, kde mimo jiné mohou spatřit i 60 druhů borovic z celého světa. Dalším lákadlem je zřícenina Věžka nebo Malochova skalka.

Letáčky ke stezkám si mohou lidé zdarma vyzvedávat od 3. května na magistrátu a až to situace dovolí, tak také v městském infocentru. Více mohou lidé najít na webových stránkách visitplzen.eu. Postupně bude také město zveřejnovat i povídání s odborníky. To si budou moci lidé poslechnout ZDE nebo na Spotify, Apple Podcast a Goole Podcast. První tři videa jsou taktéž ke zhlédnuté na YouTubovém kanálu města.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky Plzeň, turismus, cyklostezka, naučná stezka, projekt, František Maloch, Martin Baxa, Michal Vozobule, Apple, ODS, Arboretum Sofronka, TOP 09, Spotify

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zajímavá místa turistům i místním představí projekt Plzní po stezkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.