Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Expedice Z101 startuje dobrodružnou cestu po stopách Hanzelky a Zikmunda

Po stopách legendární cestovatelské dvojice Hanzelka a Zikmund se nyní vydává Expedice Z101, kterou tvoří Tomáš Vaňourek z Plzeňska a afrikanistka Linda Piknerová, absolventka Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Svoji výpravu zahájili symbolicky 22. dubna ve Zlíně. Přesně 22. dubna 1947 vyrazili na svoji první cestu do Afriky a Jižní Ameriky pánové Hanzelka se Zikmundem. Novodobým cestovatelům dnes popřál šťastnou cestu v kampusu ZČU její rektor Miroslav Holeček.

Expedice Z101 navazuje na projekt Zikmund100, při němž Tomáš Vaňourek spolu s kolegou Lukášem Sochou zopakovali asijskou cestu Hanzelky a Zikmunda, oslavili sté narozeniny Miroslava Zikmunda a svými zážitky zaujali celou českou veřejnost. První expedice kopírující cestu legendární dvojice Miroslava Zikmunda & Jiřího Hanzelky zahájili Tomáš Vaňourek a Lukáš Socha 3. dubna 2018. Napříč celým euroasijským kontinentem procestovali během 262 dnů 32 zemí a překročili 22 časových pásem. Od Turecka až po Rusko urazili téměř 130 tisíc kilometrů. Ze své cesty přivezli oživené snímky Hanzelky a Zikmunda pořízené v letech 1959-1964 jako odkaz svým slavným předchůdcům. Na cestě napsali cestopis s názvem Zikmund100 a natočili spolu s filmovým týmem dokumentární film Cesta jako žádná ze sta. Uspořádali putovní fotografickou výstavu a absolvovali nespočet besed.

Na Expedici Z101 se tentokrát s Tomášem Vaňourkem vydá absolventka a někdejší odborná asistentka Fakulty filozofické Linda Piknerová, která se zaměřuje především na Afriku a s jejími pravidelnými komentáři se mohou setkávat například posluchači ČRo Plus.

Expedici proto podpořila i její alma mater – Západočeská univerzita v Plzni. „Minulý projekt Zikmund 100 připomněl fenomén Hanzelky a Zikmunda a obdivuhodným způsobem na slavné cestovatele navázal. Věřím, že i tato africká a americká expedice přinese zajímavé poznatky tom, jak se tyto kontinenty za téměř 75 let proměnily,“ říká rektor ZČU Miroslav Holeček, který Expedici Z101 udělil záštitu.

Start, který byl plánován na rok 2020, zhatila pandemie koronaviru, letos se už dvojice na dlouho odkládanou cestu může vydat. K dispozici má expediční speciál, připravený původně Karlem a Alešem Lopraisovými pro Rallye Dakar. Ten doznal od loňského roku mnoha technických i designových úprav a dostal také jméno. Na přání Miroslava Zikmunda, který celý projekt se zájmem sleduje, se jmenuje po Jiřím Hanzelkovi „George.“       

Expedice zamíří nejprve do Tuniska, odkud bude pokračovat do Egypta a Jihoafrické republiky, kam by měla dorazit na sklonku roku 2021. V příštím roce je cílem Latinská Amerika a v roce 2023 by měla být cesta symbolicky završena v New Yorku, kam už H+Z z politických důvodů v roce 1950 nesměli. Expedice Z101 tak jejich cestu dokončí a odkaz obou cestovatelů i tam doveze.

Samotné expedici předcházela náročná fyzická i teoretická příprava obou cestovatelů. „Museli jsme každý přečíst více než sedmdesát knih a několik stovek odborných článků. Byli jsme pravidelnými hosty muzea ve Zlíně, kde jsme studovali historické materiály H+Z, jsme také téměř v denním kontaktu s lidmi z jednotlivých zemí, které jsou zahrnuty v našem cestovatelském plánu,“ upřesnila detaily přípravy Linda Piknerová.

Myšlenka na další cestu se zrodila při osobním setkání s panem Zikmundem. Posteskl si, že svět už není to, co býval a on už nikdy neuvidí Afriku, protože je nebezpečná. To se mi zarylo do hlavy a už tehdy se vlastně rozhodlo, že to musíme alespoň zkusit,“ uvedl Tomáš Vaňourek.

Po čase se osobně setkal s Olgou Knoblochovou, která byla partnerkou Jiřího Hanzelky. Paní Olze se zmínil o úvahách nad cestou přes Afriku a Ameriku po stopách HaZ. „Paní Olga mi řekla, že když se Jiří loučil s Mirkem Zikmundem, říkal mu, aby nikdy nepřestal s tím, co společně začali. A zakončila to tím, že to samé by pan Hanzelka dnes řekl mně… a tím bylo rozhodnuto,vzpomíná Tomáš Vaňourek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZČU, Tomáš Vaňourek

Štítky Z101, cestovatelé, po stopách Hanzelky a Zikmunda, Zikmund101, Tomáš Vaňourek, expedice, Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka, Západočeská univerzita v Plzni, Afrika, cestovatel, Miroslav Holeček, Zlín, Jižní Amerika, Plzeňský kraj, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expedice Z101 startuje dobrodružnou cestu po stopách Hanzelky a Zikmunda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.