Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Unikátní černá labuť přiletěla na plzeňský rybník, záchranáři ji museli odchytit

Zcela unikátní černou labuť, která se v Česku ve volné přírodě nevyskytuje, odchytili pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů na rybníku Košinář na okraji Plzně. Zatím není známo, jak se černá labuť do Plzně dostala a odkud vlastně pochází. Labutě s černým peřím totiž žijí volně jen v Austrálii.  

 „Labuť není označena žádným ornitologickým kroužkem. Musíme prověřit, zda nemá v sobě identifikační čip. Předpokládáme, že někomu mohla uletět ze soukromého chovu nebo ze zoologické zahrady,“ konstatoval Karel Makoň, šéf plzeňské záchranné stanice živočichů.

Odchyt černé labutě nebyl vůbec jednoduchý, ale jako obvykle zabodoval nejzkušenější plzeňský „chytač“ Radek Zeman, který už si poradil i s jinými velkými opeřenci, kteří se nechtěli vzdát svobody. „Byla velmi ostražitá. Museli jsme ji nalákat na rohlík a v okamžiku kdy po něm natáhla krk, Radek po ní skočil do vody,“ popsal úspěšnou strategii Makoň.

Černou labuť pracovníci záchranné stanice ve volné přírodě v žádném případě nemohou ponechat. „Jedná se exotické zvíře, které je teplomilné a vůči našim druhům vodních ptáků se chová agresivně. Je také riziko, že na ně může přenést různé nebezpečné nákazy,“ uvedl na vysvětlení šéf záchranné stanice. Labuť teď čeká karanténa v záchranné stanici. Později se bude rozhodovat o jejím dalším osudu, pokud se nenajde majitel chovu, odkud zřejmě unikla.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky černá labuť, DESOP, odchyt, záchranná stanice živočichů, Karel Makoň, Radek Zeman, Plzeň, Austrálie, Česko, rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní černá labuť přiletěla na plzeňský rybník, záchranáři ji museli odchytit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.