Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Industriální stezka areálem DEPO2015 se proměnila na stopovací hru pro celou rodinu

V novém ilustrovaném kabátě a s novými herními prvky se prezentuje Industriální stezka po historických zajímavostech bývalého cukrovaru či tramvajové vozovny a současného areálu DEPO2015. Mnohem více atraktivní teď bude hlavně pro rodiny s dětmi. Stezka se pro návštěvníky otevřela poprvé již před koncem minulého roku.

Z původní stezky zůstává zachován formát označených zastavení, kde si návštěvníci pomocí QR kódu mohou přehrát krátká videa o daném místě. Průvodcem ve videích je vždy nějaká historická osobnost, která s danou lokalitou úzce souvisí. Návštěvníci se tak mohou setkat mimo jiné s inženýrem Smolou, Františkem Křižíkem, stavitelem Farkačem a mnoha dalšími osobnostmi spojenými s průmyslovým dědictvím města Plzně.

Novinkou, kterou stezka přináší, je stopovací hra určená malým i velkým zájemcům o industriální historii. Příběh začíná u stroje času, který návštěvníky přenese do minulosti. Aby se všichni v pořádku vrátili zpět do současnosti, musí projít všechna zastavení, rozluštit hádanky, najít druhý stroj času a nastartovat ho. Na každém zastavení se pak návštěvník dozví otázku, k jejímuž zodpovězení bude muset podrobně prozkoumat blízké okolí.

„Industriální stezka je v současnosti jednou z mála příležitostí, jak navštívit DEPO2015. Naším cílem proto bylo rozšířit ji o aktivity pro malé návštěvníky a ještě více zpřístupnit celý areál. Chceme návštěvníky přimět během industriální procházky zvednout hlavu, rozhlížet se kolem sebe, pátrat po architektuře a všímat si detailů,“ říká o projektu programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán.

Najít jednotlivá stanoviště s hádankami pomůže návštěvníkům mapka areálu, kterou si mohou vzít z podavače hned na startu stezky. Mapa zároveň slouží jako pracovní list k zapisování odpovědí. Pokud si někdo přeci jen nebude jist řešením, nemusí věšet hlavu, správné odpovědi totiž může najít v nápovědách. Ty jsou ovšem vykoupeny fyzickou aktivitou. Jestli ji návštěvník opravdu vykoná, ale záleží jen a pouze na jeho svědomí. Ten komu se podaří vše správně vyluštit a najde stroj času, bude odměněn možností ho nastartovat a užít si tak návrat do současnosti v podobě světelné a zvukové instalace.

Na vývoji stopovací hry se kromě zaměstnanců DEPO2015 podílel i tvůrce únikových her, ilustrátor a scénograf. „Doufáme, že se nám podařilo připravit zábavnou, chytrou a vizuálně zajímavou procházku industriální historií a vlastně i současností areálu DEPO2015,“ dodává Štěpán.

Celá industriální stezka se odehrává ve venkovních prostorách areálu DEPO2015 a je tedy přístupná denně, a to i v době vládou nařízených opatření. Stačit k tomu bude zájemcům jen mapka s tužkou, které si mohou vzít na startu, chytrý telefon na načtení QR kódů, pokud budou chtít zhlédnout videa mapující historii areálu, a pak už jen odvaha vydat se do minulosti a hledat cestu zpět.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DEPO2015

Štítky DEPO2015, industriální stezka, historie areálu, architektura, turistický ruch, turisté, turistický cíl, stopovací hra, rodina, historie, František Křižík, Jan Štěpán, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Industriální stezka areálem DEPO2015 se proměnila na stopovací hru pro celou rodinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.