Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tanečníci obsadili výlohy v centru Plzně a vzkazují: Kultura stále žije

To si tak jdete po ulici a jednou na vás ve výloze koukají tanečníci. Akci "Oživujeme výlohy" upořádalo taneční studio FITDANCEART. Cílem tohoto projektu bylo hlavně vdechnout život jinak prázdným provozovnám a říct lidem, že umění a kultura stále žije. Zhruba půlhodinová vystoupení mohli Plzeňané sledovat na čtyřech různých místech. Obdivovat mohli improvizované skeče i klasické a moderní tance.

Výlohy galerií a kaváren v Plzni se na okamžik proměnily v taneční parkety. Spolumajitelka tanečního studia zdůrazňuje, že se v žádném případě nejedná o žádný protest proti vládním opatřením. Jde o to ukázat lidem, že i když není dnešní doba taková, na jakou jsme zvyklí, kultura je tu stále s námi.

„Nechali jsme se inspirovat Cirk La Putyka v Praze, kdy nás tento projekt naprosto nadchl. Od jara sledujeme jejich činnost v rámci kultury, která se teď nemá jak dostat mezi lidi. Proto jsme se s nimi spojili a začali plánovat akci tady pro Plzeň. Chtěli jsme k tomu přistoupit i trochu osobně, takže veškerá vytipovaná místa jsou svým způsobem s námi spojená. Fresh Bar sousedí s místem, kde nyní sídlíme. Na jiných místech jsme například už minulosti vystupovali a také máme v názvu slovo Art, protože se snažíme naši činnost propojit i s uměním. Proto jsme oslovili Galerii Ladislava Sutnara,“ vysvětluje spolupajitelka tanečního studia FITDANCEART Zuzana Kellner.

Na těchto dvou místech mohli návštěvníci  ve čtvrtek obdivovat umění mladých tanečníků a akrobatů. V pátek se přesunuli za výlohy restaurace Srdcovka a Anděl Café. Už první den se několik lidí pozastavilo a s nadšením pozorovali provedení snad všech myslitelných tanečních stylů i hravou improvizaci.

Taneční studio existuje v Plzni od roku 2013, o dva roky později už se řadí mezi největší ve městě. Běžně mají za rok až 700 klientů, o které se stará zhruba třicítka lektorů. Jenže nyní je situace jiná, ruší se představení i samotné kurzy. Od druhé vlny covidu tak jede studio na vlně on-line lekcí.

„Máme pravidelné lekce, v podstatě každý týden. Příspěvek je čistě dobrovolný. Chceme, aby se o nás vědělo a také, aby každý, kdo má chuť se hýbat, měl možnost zkusit něco nového,“ dodala Kellner

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Galerie Ladislava Sutnara / Alex Dym

Štítky kultura, tanečníci, výlohy, Oživujeme výlohy, Plzeň, FITDANCEART, umění, studio, Cirk La Putyka, Ladislav Sutnar, Praha, projekt, tanečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tanečníci obsadili výlohy v centru Plzně a vzkazují: Kultura stále žije  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.