Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Také v Plzeňském kraji otevřelo několik hospod na protest proti opatřením vlády

, aktualizováno 23. ledna 2021, 20:20

Na protest proti vládním protiepidemickým opatřením se dnes na Plzeňsku otevřelo několik restaurací. Zapojily se tak do akce Otevřeme Česko, kterou pořádá iniciativa Chcípl PES. Je to výzva, aby se lidé probrali a zjistili, že to co vláda dělá, nedělá pro zdraví lidí, řekl dnes novinářům Pavel Razým, majitel oblíbeného cyklo bufetu Na Štuperku v Chotíkově u Plzně. Razým zastřešuje iniciativu Chcípl PES za region.

V Plzeňském kraji otevřely i další podniky: Pohostinství Svrčovec na Klatovsku, Bufet na vlakové nádraží Klatovy, Penzion Azalka Hofmanky - Železná Ruda. V Plzni otevřel Saloon Roudná, U kata a BalkaniaRestaurant.  

"Lidi to vítají. Chodí a podepisují petici, mají o to zájem. Za více než týden tam mám přes 100 podpisů. Pošlu to panu Janečkovi do pivovaru Malý Janek do Jinců," uvedl Pavel Razým. Věří, že iniciativa otevře oči spoustě lidem a hodlá v protestech pokračovat. "Mám otevřeno pořád kromě středy. Když si lidi přijdou pokecat o nově vznikajícím politickém hnutí Otevřeme Česko, rádi je přivítáme. Zajímají se," uvedl. Demonstrace nevidí jako ideální. "Protože nikdy už to nebude takové jako v roce 1989. Vládní garnituře se bohužel povedlo totálně rozdělit národ, takže všichni už nepůjdou do demonstrace najednou," řekl.

Chotíkovský bufet, který dnes podpořily větší desítky lidí, na tom podle Razýma v poslední době není úplně dobře. "Snažíme se k tomu podnikání, co máme zakázané, přidat i to, co zakázané není. Prodáváme třeba brambory, nějaké potraviny, z restaurace jsme udělali výdejní místo balíkovny, zásilkovny PPL a snažíme se prostě podnikat, jak se dá," řekl. Zatím nezaznamenal policejní kontroly "na udání".

Podle Razýma je v iniciativě Chcípl PES registrováno přes 2000 provozoven v ČR, včetně fitness a lyžařských center a dalších. "Nejvíce je samozřejmě gastro provozů," dodal.

Dnes se na protest otevřela v 16:00 také restaurace Lidový dům ve Starém Plzenci u Plzně. "Uvidím, jak to půjde, co s policisty a tak," řekl její provozovatel Michal Žák. Bude mít otevřeno podle místních, kteří chodí spíš starší a mají strach. "Před 14 dny, když byla demonstrace v Praze, jsem také na podporu otevřel, ale přišlo jen pár lidí," řekl. V restauraci dnes lidé podepisovali petici.

"Je to katastrofa. Jsem tu každý den kromě pondělí a občas se stane, že tři dny nepřijde pro petku (PET lahev piva) vůbec nikdo," uvedl Žák. Koncem týdne volal na finanční úřad a žádal o zaslání kompenzace, aby zaplatil elektřinu, ale řekli mu, že mají výplaty pozastavené a že čekali, jestli se prodlouží nouzový stav. Má o ní zažádáno měsíc, přitom dříve dostával náhrady během týdne. "Volají mi dodavatelé energie, poskytovatel internetu a leasingová společnost a chtějí peníze," řekl. S odpuštěním nájmu mu město vychází vstříc, ale to jsou menší sumy. Měsíční režijní výdaje restaurace se pohybují kolem 30 000 korun, ale z prodeje piva z okénka inkasuje stovky korun.

Žák, který si hospodu provozuje sám, do ní za tři roky investoval statisíce. "Udělal jsem obrovskou terasu pro 100 lidí, předělal hospodu a přísálí. A když už měly loni na jaře začít koncerty a dal jsem dohromady lidi, aby mi v tom pomáhali, tak jsem o všechno přišel. Měl jsem domluvené i svatby, ale nezbylo nic," řekl. Součástí restaurace pro 50 hostů je salonek pro 100 lidí a velký sál s 200 židlemi.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky iniciativa Chcípl pes, restaurace, koronavirus, vládní nařízení, Plzeňský kraj, protest, hospoda, Hnutí PES, Česko, Plzeň, Chotíkov, Michal Žák, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také v Plzeňském kraji otevřelo několik hospod na protest proti opatřením vlády  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.