Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Masopustní průvody na Chodsku nezastavila ani válka, zrušil je až covid

Poprvé za desítky let neprojdou chodskými městy masopustní průvody a nebudou tam ani masopustní plesy. Obce tyto kulturně folklorní akce, na které chodí stovky lidí, zrušily kvůli protiepidemickým opatřením. Považují za výsměch, aby v průvodu mohlo jít třeba jen deset lidí v maskách a krojích a aby se podél silnic nemohly shromažďovat diváci.

Postřekov, kde je každoročně masopustní veselí největší a trvá čtyři dny od soboty do úterý, se dohodl na zrušení akce s pořadatelským Sokolem a dalšími organizacemi už v prosinci. "Je to organizačně rozsáhlé a veškerá opatření by se nezvládla zabezpečit," řekl Petr Anderle, starosta obce s 1100 obyvateli. Podle něj by to byl problém i kdyby ČR přešla ze současného pátého na třetí stupeň protiepidemického systému. Na maškarní bály v sobotu, v pondělí a v úterý chodí zhruba 200 lidí, na nedělní kytičkový průvod a úterní průvod celé obce chodí stovky lidí. "U nás je to událost roku, lidé si na to berou dovolenou," dodal.

Přesunout akci obec neplánuje. "Takže to vynecháme úplně, což se nikdy za zhruba 80 let nestalo. Dokonce i za války se masopust konal," řekl Anderle. Obyvatelé obce si masopust "svým způsobem" oslaví doma.

Ani v Klenčí pod Čerchovem s 1350 obyvateli nebude vinou prodlouženého nouzového stavu masopustní průvod městem, který se měl konat v sobotu 13. února. "Obec to nebude podporovat. Každý musí pochopit, že v téhle situaci nemůže být," uvedl starosta Jan Bozděch. Středeční zastupitelstvo masopust vyřadí z programu akcí. Bozděch navrhne, že by se mohla akce odsunout na později, kdy bude její konání možné a mohla by se spojit s dětským dnem nebo průvodem.

FOTOGALERIE: Masopust v Postřekově

Úterý, 19. ledna 2021, 21:22

FOTOGALERIE: Masopust v Postřekově
FOTOGALERIE: Masopust v Postřekově

Masopustního průvodu v maskách a krojích, který jde dva kilometry celým městem, se účastní tak 300 lidí. "Nepočítám s tím, že do dubna něco proběhne. První akce budou nejdřív v květnu, jestli vůbec," dodal. Podle starosty by nebylo dobré současnou situaci zlehčovat. Naši občané opatření respektují prakticky všichni, řekl.

Také Mrákov s 1150 obyvateli zrušil průvod a bál plánovaný na 13. února. Přesouvat je na jiný termín ho obec nechce. "To bychom mohli potom dělat Vánoce v červnu," řekl starosta Josef Janeček.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky masopust, masopustní průvod, zrušený masopust, Chodsko, Domažlicko, Postřekov, Jan Bozděch, Česko, Josef Janeček, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masopustní průvody na Chodsku nezastavila ani válka, zrušil je až covid  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.