Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Unikátní betlém s postavami ze sena vyrobili i letos obyvatelé Číčova na Plzeňsku

Automobily projíždějící obcí Číčov na jižním Plzeňsku od soboty zastavují na místní návsi. Důvodem je unikátní betlém ze sena, který zde už po páté vyrobili místní občané. Nechybí postavy svaté rodiny, tří králů, andělů, zvířat i dalších postav. Vrcholným dílem je pak velký velbloud.  

Na figurách svaté rodiny, tří králů, muzikantů i zvířat pracovali obyvatelé Číčova většinou o víkendech už od října. Zatímco jiné roky betlém tvoří všichni společně, letos se museli kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru rozdělit na malé skupinky a postavy do něj tvořit v několika oddělených stodolách, řekla jedna z jeho autorek Zdeňka Stehlíková. Základem všech figur je podle jejích slov kvalitní seno.

Betlém tvoří Josef s Marií a Ježíškem v jesličkách, scénu doplňují tři králové, bubeník s trubačem, husopaska a pastýř. Ze zvířat číčovskou náves o adventu obývá téměř dvoumetrový velbloud, beránek, ovečka či koza. Každý rok místní vyrobí i překvapení, loni to byla babička s dědou na lavičce, letos jsou to postavy dvou lyžařů, kteří celou scenérii pozorují z povzdálí. Víc slaměných soch se na prostranství kolem stromku nevejde.

FOTOGALERIE: Betlém v Číčově

Neděle, 29. listopadu 2020, 14:50

FOTOGALERIE: Betlém v Číčově
FOTOGALERIE: Betlém v Číčově

„Výroba jde rychle, ze začátku, než jsme na to přišli, nám velbloud trval několik dní, teď už ho máme hotového za pár hodin,“ poznamenala spoluautorka zvířecí části betléma Dana Vysloužilová. Seno usušené na brdských loukách se tvaruje na dřevěné kostry a upevňuje se provázkem. Postavy pak dostanou oděv. S bohatými brokátovými plášti pro tři krále, krajkami pro anděla i s režným kabátcem pro Josefa či pastýře pomohly místní skříně i nedaleký second hand.

Jako oči zvířat posloužily kaštany, malé rašící růžky ovečky jsou ze žaludů. Betlém láká každoročně ve vesničce s asi dvěma sty obyvatel nejen pozornost místních a lidí z projíždějících aut, ale i divoké zvěře. "Loni nám chodili polní zajíci ujídat seno z jesliček," prozradili hasiči.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Betlém, betlém ze sena, Číčov, jižní Plzeňsko, vánoční tradice, seno, Plzeňský kraj, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní betlém s postavami ze sena vyrobili i letos obyvatelé Číčova na Plzeňsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.