Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obyvatelé Doubravky sepsali petici proti vybudování karanténního místa pro bezdomovce

Téměř 1000 obyvatel plzeňského čtvrtého obvodu zaslalo vedení města Plzně a zastupitelům petici proti zřízení karanténního místa pro lidi bez domova v městské části Doubravka. Potvrdila to Jana Tomšíková z petičního výboru. V budově bývalé konzervatoře v Masarykově ulici má být nanejvýš 16 lůžek pro bezdomovce, kterým by hygienici nařídili karanténu.

"Zásadně odmítáme zřízení karanténního prostoru pro osoby bez domova v budově bývalé 6. ZŠ. K této historické budově mají občané obvodu citovou vazbu a váží si nedávno zrekonstruovaného parku v jejím okolí. Považují jej za své kulturní a společenské centrum, navíc je budova spojena s pietním místem. Do této základní školy v Masarykově ulici se po dubnových náletech v roce 1945 nevrátilo 38 dětí a paní učitelka," stojí v petici občanů Doubravky. Signatáři uvádějí, že doufají, že město připraví vhodnější řešení.

Obrovskou vlnu emocí vyvolala informace o tom, že město zřizuje v budově bývalé konzervatoře v Masarykově ulici v městské části Doubravka karanténní místo pro lidi bez domova. Záměr města se ovšem nesetkal s kladným ohlasem u vedení obvodu. A na sociálních sítích se v diskusích vyrojila celá řada fám o připravovaném zařízení.   

Radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD) uvedl, že město objekt zabezpečí tak, aby lidé s nařízenou karanténou, byli jen uvnitř, obyvatelé obvodu s nimi nepřijdou do styku. Na dodržování pravidel bude dohlížet městská i státní policie, zajištěna bude nepřetržitá služba sociálních pracovníků a zdravotníků.

Pokyn ke spuštění musí vydat krajská hygienická stanice, což se dosud nestalo. "V žádném případě nejde o azylový dům nebo ubytovnu. Hygiena musí rozhodnout, aby tam byl člověk přepravený," řekl Zrzavecký. Podle slov radního Davida Šloufa (ODS) mají být v zařízení umístěni pouze ti lidé bez domova, kterým KHS nařídila karanténu nebo izolaci. Za umístění dotyčného do karantény zodpovídá Policie České republiky. 

"Potřebujeme rychle rozběhnout objekt, který lze vytápět, kde teče voda, svítí se tam a kde je zázemí, abychom tam vytvořili lůžka pro karanténu případně izolaci, pokud by někdo byl nakažený," konstatoval Zrzavecký. Zatím nikdo takový není, ale situace se může rychle změnit.

Vytvořením tohoto zařízení chce město chránit většinu před menšinou. „Je jistě lepší, když covid pozitivní osoba bez domova bude v karanténě či pod odborným dohledem a bezpečnostním dozorem, než aby svým volným pohybem na území města Plzně šířila nákazu nekontrolovaně dál mezi občany města. Takto budou pod odborným dohledem, stejně tak bude zajištěno i to, aby z objektu neodcházeli předtím, než budou mít karanténu ukončenou,“ konstatoval radní David Šlouf. Nakažené bezdomovce do objektu přiveze policie, která projede bočním vjezdem do areálu, který se hned zamkne.

Po skončení pandemie město zařízení zavře. V budoucnu objekt přestaví na novou radnici obvodu.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky petice, karanténní centrum, centrum pro bezdomovce, bezdomovci, karanténa, bývalá konzervatoř, bezdomovec, Doubravka, Plzeň, Jana Tomšíková, Martin Zrzavecký, Krajská hygienická stanice, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Doubravky sepsali petici proti vybudování karanténního místa pro bezdomovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.