Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Novou práci v srpnu hledalo v Plzeňském kraji jen nepatrně méně lidí než v červenci

Míra nezaměstnanosti v Plzeňském kraji zůstala v srpnu téměř na stejných číslech, jako tomu bylo i v předchozím měsíci. Práci si v regionu hledalo 13 455 osob. Podíl nezaměstnaných osob v regionu činil na konci srpna 3,3 procenta. Počet volných pracovních míst stoupl ve sledovaném měsíci na 28 696.

V porovnání s ostatními regiony byl Plzeňský kraj na sedmém místě v žebříčku krajů sledující vývoj nezaměstnanosti a polepšil si tak o jedno místo. Ještě před nedávnem nebyl nikdy Plzeňský kraj horší než na třetím místě. V minulých letech naopak žebříček mnohokrát vedl.

Ke 31. srpnu bylo v Plzeňském kraji v evidenci pracovních úřadů celkem 13 455 uchazečů o zaměstnání, což je jen o 98 méně než na konci července. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 12 506 dosažitelných uchazečů o práci. O aktuálních číslech informoval Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce v tradiční statistice.

„V srpnu jsme evidovali v Plzeňském kraji nově 1855 uchazečů o zaměstnání, což je o 401 osob méně než minulý měsíc. Z evidence úřadů práce odešlo nebo jsme vyřadili 1983 uchazečů, tedy o 79 více než v červenci. Do nového zaměstnání v srpnu nastoupilo 1457 osob, to je o tři méně než v předchozím měsíci. Bez umístění jsme vyřadili 526 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec.

K poslednímu srpnu bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 6975 žen, což představuje přesně 51,8 procenta všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 1999 osob se zdravotním postižením, tedy rovných 14,9 procenta ze všech nezaměstnaných. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v srpnu celkem 5046 uchazečů o zaměstnání, tedy 37,5 procenta všech osob vedených v evidenci.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti vykázaly v červenci okresy Plzeň jih (2,5 procenta), Klatovy (2,6), Plzeň sever (3,3) a Domažlice (3,3). Plzeň město má 3,7 procenta, Rokycany (3,5) a nejvyšší míru nezaměstnanosti ve výši 3,7 procenta má tradičně okres Tachov,“ řekl Moravec.

Jak už jsme uvedli, Plzeňský kraj se umístil v rámci krajů na 7. místě. Žebříčku vévodí i tentokrát Pardubický kraj s mírou nezaměstnanosti 2,7 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost ve výši 5,5 procenta vykázal opět Moravskoslezský kraj. Průměrná míra nezaměstnanosti v rámci ČR je 3,8 procenta.

K poslednímu srpnu nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 28 696 volných pracovních míst, což je o 1024 více než v minulém měsíci. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 691 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením. Volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 7375. Z celkového počtu volných pracovních míst bylo 4913 míst bez příznaku „pro cizince“. Na dalších 23 783 pozic pak mohli zaměstnavatelé přijímat také pracovníky ze zahraničí.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky zaměstnanost, úřady práce, nezaměstnaní, podpora, cizinci, EU, Plzeňský kraj, nezaměstnanost, pracovní místo, povolání, Úřad práce České republiky, Plzeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novou práci v srpnu hledalo v Plzeňském kraji jen nepatrně méně lidí než v červenci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.