Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Duhový piknik podpořil LGBT komunitu v homofobním Polsku

Desítky obcí v Polsku se připojily k takzvaným „Zónám bez ideologie LGBT". V těchto místech se geyové, lesby, bisexuálové ani transgender osoby nesmí nikterak projevovat, leckde je vyhání z obchodů i restaurací. K takovým obcím patří i Tuchów, se kterým ukončilo spolupráci také jedno z francouzských měst, ruce pryč od něj dala i Evropské unie. Na duhovém pikniku v Plzni mohli lidé podepsat petici, aby s polským městem rozvázal partnerství i jihomoravský Mikulov.

LGBT je zkratka pro homosexuály, bisexuály a transgender osoby. Zatímco u nás jsou již vnímání bez předsudků v pobožném Polsku vznikají zóny, kde tyto osoby nejsou vítány. Tyto lokality rostou především na popud polské vládní strany Právo a spravedlnost. Jedním z takových měst je i Tuchów. S tím už rozvázalo spolupráci francouzské město Saint-Jean-de-Braye.

„Hned jsme si uvědomili, jak závažné je to rozhodnutí a konstatovali jsme, že se historie opakuje. Nemůžeme se smířit s tím, že jsou přijímána taková rozhodnutí porušující lidská práva," řekla Colette Martinová-Chabbertová, kerá má ve francouzském městě na starosti zahraniční vzrahy. 

Evropská unie taktéž odmítla finančně podpořit šest polských měst. Na vážnou situaci se snaží upozornit i organizátoři Pilsen Pride, kteří letos uspořádali Duhový piknik jako náhradu za zrušený průvod.

„Podepisujeme tady petici, aby město Mikulov rozvázalo partnerkou smlouvu s jedním z Polských měst, protože to město se přihlásilo k LGTB free zónám, což znamená, že lidé z této komunity nemohou veřejně pomalu ani ven a už vůbec nemohou projevovat svou orientaci. Tak požadujeme, stejně tak jako to udělala řada francouzských obcí a Evropská Unie, aby právě Mikulov udělal to samé,“ uvedl jeden ze spoluorganizátorů Jiří Pek.

Ačkoli počasí organizátorům nehrálo moc do karet, našly si do Štruncových sadů cestu desítky lidí. Mezi nimi jednoznačně převažovala mládež. Podobné akce v čele s velkým Prague Pride v Praze se snaží upozornit na aktuální témata týkajících se této duhové komunity.

„Podle mé zkušenosti a co znám z doslechu od té mladší generace, tak v dnešní době je to už prakticky v pohodě. Berou to tak, jak to je a nejsou tam předsudky. Ti starší jsou ještě bohužel, ať už to vezmeme k tomu systému, co tu byl nebo tradicím, tak to někteří ještě stále neberou. Myslím, že se to postupně mění, je tu vidět ten skok za posledních 10 let, kdy vznikl i Prague Pride a více se mluví o té LGBT komunitě a je to posun správným směrem. Stále jsou tu ale věci, co by se daly dotáhnout mnohem dál,“ dodává Pek.

Duhový piknik byl alternativou za zrušený Pilsen Pride, který zhatila koronavirová pandemie. V Plzni nemají tyto pochody dlouhou tradici a zatím zde byl pouze dvakrát.  

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Pek

Štítky LGBT, homosexualita, transgender, Pilsen Pride, duhový piknik, Plzeň, Polsko, piknik, komunita, Evropská unie, Mikulov, Prague Pride, Právo a spravedlnost, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Duhový piknik podpořil LGBT komunitu v homofobním Polsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.