Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Unikátní fotografie zachytily, jak se žilo v Plzni v době koronavirové

Deset panelů a přes 130 fotografií, které dokumentují život Plzeňanů během jarních opatření, kdy nesměl nikdo ven bez zakrytého obličeje. V ulici Bedřicha Smetany bude výstava k vidění do konce srpna. Podíleli se na ní jak fotografové z řad novinářů, tak i studenti ze Sutnarky.

„Myslím, že vystavené fotografie velmi často ukazují pokusy lidí o to vést normální život, ale s rouškou. Výstava nepostihuje celou krizobvou situaci komplexně, myslím ale, že jsou to emotivně působivé fotografie,“ řekl Radovan Kodera, který kurátorem výstavy. Na té je možné na více jak 130 fotografiích vidět práce těch, kteří pracují pro plzeňská média a věnovali se každodennímu zpravodajství, a také snímky Koderových studentů z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

„Věřím, že se už nevrátí to, co tady bylo ve dnech od 16. března, kdy ta země byla opravdu vypnuta a veřejný život nebyl možný. To všechno dokumentují fotografie, kde jsou zachyceny zavřené obchody, restaurace, ale také to, jakým způsobem si lidé pomáhali. Jsou tam ti, kteří roznášeli jídlo, jsou tam švadleny, které proměnily kavárnu Měšťanské besedy v manufakturu, kde se šilo. Jako bývalý učitel dějepisu jsem rád, že tuto výstavu máme z těch důvodů dokumentárních. Tak jako se stále díváme na fotografie z roku 2002, kdy tu byly obří povodně nebo na fotografie z roku 1990, kdy byly první velké Slavnosti svobody, tak tato výstava bude mít také svůj význam a váhu v dějinách města Plzně,“ řekl při zahájení výstavy primátor města Martin Baxa.

Spoluautorkou výstavy je také fotografka Iva Zímová. Právě její snímky patří jsou tu nejvíce zastoupeny. Sama je rodačkou z Roudnice nad Labem a žije v Kanadě. Do Plzně dorazila, aby mohla navštívit nemocného otce. Koronavirová pandemie ji bránila v návratu domů, a tak vyrazila do ulic s foťákem v ruce. Pomáhala i s šitím roušem.

„Jsem fotograf a fotím neustále, mám ho pořád na krku jako náhrdelník. Ať už digitální nebo anolog, protože fotím i jen tak na ulici, když nedělám nějaký projekt. Snažila jsme se zachytit tu prázdnotu, lidi s rouškama. Ten moment. Nedá se to úplně vysvětlit. Zkrátka to vidíte a fotíte. Na jednu stranu to mělo jedno plus, že tu nebyla auta, takže jsem si užívala Plzeň bez aut,“ komentovala Zímová.

U každého panelu je možné se dočíst i čas a místo, kde fotografie vznikla. Před knihovnou v ulici Bedřicha Smetany bude výstava do konce srpna. Kdo patří mezi fanoušky Ivy Zímové, ten může vyrazit do Staré synagogy, kde jsou k vidění její snímky Afganistánu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, covid-19, výstava, Plzeň, fotografie, Zímová, Bedřich Smetana, fotograf, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Martin Baxa, Kanada, Afghánistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní fotografie zachytily, jak se žilo v Plzni v době koronavirové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.