Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kašny milované i nenáviděné. Na náměstí jsou už deset let

Plzeňským kašnám už je deset let a opravdu nejdou jen tak přehlédnout. Moderně pojaté chrliče Chrtice, Velbouda a Anděla jako kdyby na historické náměstí ani nepatřily. Nebo ano? V tom se Plzeňané asi nikdy neshodnou.

U některých vyvolávaly kašny nadšení. U druhých naopak vyložený odpor. Jen těžko byste v Plzni hledali někoho, kdo by stál mezi těmito dvěma tábory. Odborná porota před lety vybírala hned ze 30 návrhů, nakonec vyhrál odvážný počin architekta Ondřeje Císlera. S výrobou se začalo v srpnu 2008. Město za chrliče zaplatilo více než 26,5 milionu korun. 

Doufám, že kašny budou dlouhou dobu pro Plzeň zdrojem potěšení a inspirace, podnětem k zamyšlení a přesahu tak, jak jsem to ve svém návrhu zamýšlel. Doufám, že se nakonec stanou i symbolem tolerance pro ty, kterým jejich výraz zcela nevyhovuje. Kašny jsou odvážným krokem do budoucna,“ řekl Ondřej Císler při jejich uvedení do provozu v roce 2010.

Kašny jsou pozlacené. Jejich zlacení trvalo devět měsíců. Použito při něm bylo 7 druhů barev plátkového zlata. Povrch tvoří kombinace různě barevných plátků o rozměru 8x8 centimetrů. Na pozlacení všech tří chrličů se spotřebovalo 720 gramů zlata. Možná i to přivedlo k místu krátce po odhalení vandaly, kteří asi chtěli trochu toho zlata „narýžovat“.

Z archivu policie

Jen měsíc po slavnostní zprovoznění načapala policie u kašen dva Slováky. Mladší z dvojice mužů vyrýval zapalovačem nápisy na stěnu Chrtice. Přistižený mladí pak strážníkům řekl, že se chtěli na kašnu prostě jen podepsat.

Místo se také stalo terčem bezdomovců. Ti buďto v kašně lovili drobné, co tam turisté ze zvyku naházeli nebo se v nich koupali. Jedním ze závažnějších incidentů byl ten, když se na místě sešla početnější skupina těchto individuí, kteří navíc byli v alkoholovém opojení. Šestatřicetiletý muž poté skočil oblečený do jedné z kašen a tvrdil, že to udělá znovu. Strážník se mu v tom snažil zabránit a rvačka byla na světě. Ačkoli strážník dokázal agresora zpacifikovat, ten se však s pomocí svých soukmenovců z jeho sevření vykroutil.

Pomoci se mu snažila i pětadvacetiletá žena, usilovala o to, aby strážníka odstrčila, ale to se jí nepodařilo. Nakonec se opilému muži podařilo dostat ze sevření strážníka s pomocí jeho kamaráda. Tohoto okamžiku využila právě pětadvacetiletá žena a plivla strážníkovi do tváře. To se opakovalo se slovy: „Mám céčko, doufám, že to ode mě chytíš!“, pak ještě do něj začala strkat,“ stálo v tiskové zprávě městské policie.

Všichni agresoři nakonec skončili s pouty na rukou. Podle mluvčí plzeňských strážníků nejsou incidenty u kašen už tak časté.

„Jedna z posledních událostí, kterou jsme v souvislosti s nimi řešili, se odehrála minulý týden 23. července. Na lince 156 bylo přijato oznámení, že nějaký muž se údajně vymočil do kašny. Hlídce se jej podařilo podle udaného popisu najít, byl značně opilý. Převezen byl do protialkoholní záchytné stanice. V muži byl později zjištěn 42letý cizinec. Po vystřízlivění se za své jednání omlouval. Za spáchaný přestupek zaplatil pokutu,“ uvedla mluvčí Městské policie Plzeň Jana Pužmanová.

Kašny umístěné v rozích plzeňského náměstí nejsou žádnou novinkou. Stávaly tu už od středověku, kdy sloužily především praktickým účelům. K jejich odstranění došlo v druhé polovině 19. století. Trojice kašen se ve své moderní podobě do těsného sousedství katedrály sv. Bartoloměje vrátila v roce 2010. Mezi architekty sklidila jejich podoba pochvalu, veřejnost se asi nikdy neshodne.

Líbí se vám kašny náměstí Republiky?

Celkem hlasovalo86 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová, PČR,,

Štítky kašny, Plzeň, náměstí, anketa, kašna, zlatá medaile

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kašny milované i nenáviděné. Na náměstí jsou už deset let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.