Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Skleněnému peklu už definitivně zvoní hrana, začíná vyklízení největší černé stavby před plánovanou demolicí

Nechvalně proslulému „Skleněnému peklu“ na Rokycanské třídě v Plzni už definitivně zvoní hrana a začíná odpočítání posledních měsíců existence největší černé stavby na území Plzně. Nikdy nedokončený sedmipodlažní objekt Carimex už hyzdí město přes čtvrtstoletí. Po demolici tam vyrostou bytové domy. V areálu Carimexu se v pondělí objevily dva bagry a na místě se pohybovalo i několik dělníků. Až do teď se tam dlouhou dobu nic nedělo.

„Na objekt Carimexu je od 22. května vydán demoliční výměr. Po uplynutí lhůty 15 dní bude pravomocný,“ uvedla bez dalších podrobností pro redakci Plzeňské Drbny mluvčí magistrátu Eva Barborková. Že se v areálu Carimexu něco děje si v pondělí začala všímat veřejnost. Vedle jednoho většího a menšího bagru se v areálu Skleněného pekla objevilo také několik velkých kovových kontejnerů. Investor tak zahájil práce na vyklízení objektu, které předchází zahájení samotné plánované demolice této černé stavby.

„Začali jsme s úklidovými pracemi, vyklízením objektu. Samotnou demolici, tedy bourání ‚Carimexu‘ a i dalších objektů v území, zahájíme po získání pravomocného územního rozhodnutí, jak předpokládá dohoda, kterou jsme uzavřeli s městem Plzeň. Územní rozhodnutí máme v plánu získat do konce tohoto roku,“ uvedl Ivan Hlaváček, jednatel společnosti InterCora, která je hlavním investorem projektu přestavby lokality.

„Vítám, že investor postupuje podle dohody s městem Plzní a směřuje k demolici celého objektu, který je nepěknou vizitkou jedné z hlavních dopravních tepen v naší metropoli,“ reagoval primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO). 

Podle dohody investora s městem má jít objekt Carimexu k zemi nejpozději ke konci září příštího roku. „Investor nás požádal o posunutí dílčích termínů. Rozhodli jsme se mu vyjít vstříc, zároveň jsme ale jasně řekli, že očekáváme dodržení dohody na termínu demolice objektu. Součástí dodatku k dohodě je také nový bod, který investorům ukládá povinnost zajistit nejpozději do konce letošního září objekt Carimexu proti nepovolenému vniknutí třetích osob a odstranit z areálu nepořádek,“ řekl už v březnu první náměstek primátora pro oblast technickou Pavel Bosák (Piráti).

Demolice Carimexu dál zůstává podmínkou pro to, aby Plzeň prodala své pozemky, na nichž Carimex stojí. Investoři pak chtějí v této lokalitě vybudovat Centrum Úslava. V první etapě tohoto projektu postaví obchodní a administrativní objekty, v druhé etapě pak bytové domy.

Skleněné peklo bylo rájem bezdomovců a narkomanů

Areál Carimex začal stavět plzeňský podnikatel v roce 1997, tehdy bylo vydáno stavební povolení na dostavbu areálu spočívající v přízemní přístavbě stávajícího autosalonu. V říjnu 1998 bylo vydáno stavební povolení pro II. etapu dostavby areálu spočívající ve vybudování druhého nadzemního podlaží objektu, které mělo být využívané pro administrativu. Následně bylo zjištěno, že stavebník zahájil rozšíření stavby a výstavbu třetího a čtvrtého nadzemního podlaží. Toto navýšení mu bylo dodatečně povoleno v únoru 2006. Stavebník bez povolení zahájil výstavbu dalších třech nadzemních podlaží.

Na nepovolenou výstavbu požádal v roce 2007 opět o vydání dodatečného povolení. Toto řízení následně probíhalo až do roku 2019, kdy byla žádost o dodatečné povolení stavby zamítnuta. Soudně se řešilo také vlastnictví pozemků. Pozemky pak vykoupila skupina investorů. Developerské firmy se také podle dohody zavázaly, že zajistí stažení žaloby proti městu, kterou už před lety podal předchozí vlastník areálu.

Nedostavěný objekt dlouhé roky chátral. Žila v něm svého času i velmi početná komunita bezdomovců a narkomanů, která si budovu rozdělila a vládla tam jistá hierarchie. Několikrát ale v budově Skleněného pekla hořelo. Až po posledním velkém požáru se podařilo jeho obyvatele vystěhovat.

FOTOGALERIE: Skleněné peklo se začíná vyklízet

Pondělí, 5. června 2023, 16:42

FOTOGALERIE: Skelněné peklo se začíná vyklízet
FOTOGALERIE: Skelněné peklo se začíná vyklízet

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová

Štítky skleněné peklo, černá stavba, Rokycanská třída, Carimex, demolice, developerský projekt, nepovolená stavba, developer, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skleněnému peklu už definitivně zvoní hrana, začíná vyklízení největší černé stavby před plánovanou demolicí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.