Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dnes startuje hlavní návštěvnická sezona na památkách, hlavními taháky jsou klášter Kladruby a Plasy

Opravené prostory a nové prohlídkové okruhy v klášterech Kladruby a Plasy, obnovená barokní zahrada v zámku Nebílovy, nové tematické prohlídky, výstavy, koncerty i divadelní představení budou letos největšími lákadly návštěvnické sezony na státních památkách spravovaných Národním památkovým ústavem (NPÚ) v Plzeňském kraji. Turisty by mohlo přilákat i výhodné vstupné.

Základní vstupné státní památky nezdraží, pro děti od šesti do 17 let ho naopak zlevní na 30 procent základní ceny. Celou sezonou se bude prolínat také připomínka významného barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho-Aichela, od jehož úmrtí letos uplyne 300 let a který nechal v kraji výraznou stopu.

V dubnu bude otevřeno jen o víkendech, kromě statku v Plzni - Bolevci a zámku Kozel, které budou také v dubnu přístupné i během týdne. „Věřím, že máme před sebou sezonu, která se bude moci uskutečnit bez jakýchkoliv omezení. Letos očekáváme standardní sezonu a doufám, že se projeví novinky v klášterech Kladruby a Plasy a dostaneme se i na nadstandardní čísla návštěvnosti," řekl ředitel českobudějovického pracoviště NPÚ Petr Pavelec.

Kladruby a Plasy díky dotaci EU nákladem kolem 150 milionů korun opravily a zpřístupňují nové trasy. V Kladrubech návštěvníci hned od 1. dubna na prvním okruhu Klášter poznají všední život mnichů v barokním benediktinském klášteře a v druhém okruhu Zámek se seznámí s rodem Windischgrätzů. „O prázdninách si budou moci zvolit i speciální okruh věnovaný Santinimu, který je autorem přestavby klášterního kostela ve stylu barokní gotiky," řekl kastelán Milan Zoubek. Zároveň v areálu pokračují další práce na opravách střechy, krovů a fasády starého konventu a staré prelatury za víc než 42 milionů korun.

Klášter Plasy láká na nové trasy

Nové trasy v klášteře Plasy se otevřou na konci července, kdy skončí velká stavební obnova vybraných částí areálu. V budově někdejší opatské prelatury vzniká prohlídkový okruh Zámek Metternichů, který přiblíží šlechtický rod a jeho působení v západních Čechách i dějiny kláštera od jeho zrušení josefínskými reformami do první poloviny 20. století. Od začátku dubna bude zatím otevřen upravený okruh Cisterciácký klášter. „Nově zpřístupníme místnost priorátu - jakési pracovny převora, odkud řídil chod kláštera i fungování mnišské komunity. Návštěvníci se také poprvé podívají do místnosti knihovníka," prozradil kastelán Pavel Duchoň. Ani v Plasech po dokončení velkého projektu stavební práce nekončí - začne zhruba stomilionová oprava krovů, věže a schodiště sýpky.

Na zámku v Červeném Poříčí budou letos pracovat v zahradě na obnově glorietu a nejmenší zámecké oranžerie v Česku za téměř 11 milionů korun, hotovo bude do konce roku. Na zámku Kozel dokončují opravu břidlicové střechy kaple, zámek Nebílovy pokračuje v obnově zahradního barokního parteru za téměř 30 milionů korun, která by měla být dokončená v průběhu sezony. „Bude to barokní francouzská zahrada, která vzniká podle vzoru, který tam původně byl - s fontánou o průměru osm metrů, s moderním altánem, s trávníkovými ornamenty lemovanými drceným vápencem a červenou drcenou cihlou, budou tam buxusy, na stěnách na trelážích budou historické hrušně. Bude to rozhodně nejkrásnější zahrada nejen v Plzeňském kraji," plánuje kastelán Milan Fiala.

Loni 12 státních památek v kraji navštívilo 244 088 lidí, v roce 2021 to bylo 218 200 návštěvníků. Nejvyšší návštěvnost má zřícenina Rabí, kam loni přišlo přes 54 800 lidí, předloni přes 61 500 lidí. Naopak nejméně lidí chodí na zříceninu hradu Přimda - loni 193, předloni 332.

Návštěvníci v zámku uvidí nový přírůstek - vlámskou tapiserii z konce 16. století o rozměrech 263 x 324 centimetrů. Znázorňuje loveckou scénu. „Jedná o nejstarší a rozměrově i největší předmět v našich sbírkách," upozorňuje kastelán.

Nezbytné opravy na zajištění zdiva čekají také největší zříceninu v ČR, hrad Rabí. Zámek Horšovský Týn pokračuje s poslední částí oprav hradní kaple, která se v etapách opravuje od roku 1968. Jedna z nejoblíbenějších památek v kraji, hrad Švihov, letos připravila novinku pro školní a dětské skupiny nazvanou Proti proudu času. „Děti prozkoumají hrad a spolu s průvodcem sepíší hradní kroniku. Všichni budou mít nějakou roli - zbrojnoše, rádce, písaře, stráže a podobně,“ řekla Petra Vítková ze správy hradu.

Šumavský hrad Velhartice se letos soustředí na dokončení projektu Šumavská klenotnice, který přinese obnovu vnějšího pláště jižního paláce, kde by se měly příští rok otevřít dosud nepřístupné sklepní prostory s novou prohlídkovou trasou o tajném uložení korunovačních klenotů v polovině 15. století, doplnil kastelán Matěj Mejstřík.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky Národní památkový ústav, návštěvnická sezona, památky v Plzeňském kraji, klášter Kladruby, klášter Plasy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes startuje hlavní návštěvnická sezona na památkách, hlavními taháky jsou klášter Kladruby a Plasy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.