Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Městské sádky nabídnou velikonoční prodej ryb, podle tradic se právě ryba servírovala jako postní jídlo

Plzeň letos podruhé otevře městské sádky pro velikonoční prodej ryb. Lidé budou moci vyrazit na Škaredou středu a Zelený čtvrtek od 10 do 17 hodin k sádkám u rybníka Košinář. K zakoupení tam budou kapři, líni, amuři, štiky nebo sumci. Od 13. dubna až do konce října pak na novou tradici naváže pravidelný prodej.

„Velikonoce jsou největší křesťanské svátky. Pro naše předky bývaly důležitější než Vánoce. Lidé si nechávali požehnat rašící větvičky stromů či první jarní květy, ale třeba i chléb. Letošní velikonoční prodej ryb nám posvětí při jeho začátku ve středu 5. dubna v 10 hodin farář Tomáš Kadlec z nedaleké farnosti Dýšina,“ uvedl vedoucí úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství ze Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP) Richard Havelka.

„Tradici, která vymizela v 70. letech minulého století chceme v Plzni obnovit. V kádích na městských sádkách u rybníka Košináře budeme mít pro zájemce kapry, líny, amury a pro ty, kteří přijdou včas, i několik štik a sumců. Loni byl před Velikonocemi o čerstvé ryby zájem, proto jsme se letos rozhodli pro celoroční prodej ryb,“ doplnil Martin Gregar ze SVSMP. Podle křesťanských tradic by mělo být na stole do Bílé soboty postní jídlo. Nejčastěji to bývala ryba.

Po 16 letech si mohou rybáři legálně ulovit rybu na plzeňském rybníku Košinář. Stačí si koupit povolení

Rybník Košinář se stává jediným z proslulé plzeňské Bolevecké soustavy, kde je možné si legálně zarybařit. Zájemci si mohou od 3. března zakoupit pověření k rybolovu přímo na městských sádkách u Košináře. A pak už jim nic nebrání v tom, aby sami...

 

Cena ryb začíná na 120 korunách za kilogram kapra či amura. Za lína, sumce nebo štiku si lidé připlatí. Na místě si také budou moci nechat zájemci rybu vykuchat a zbavit šupin. Celoroční prodej ryb pak začne 13. dubna a skončí na konci října. Pro rybu si budou moci Plzeňané chodit každý čtvrtek od 14 do 16 hodin.

„Pro rybu na vánoční stůl si každý rok na městské sádky dojde několik set lidí. Ryba je neodmyslitelně spjata s předvelikonočním půstem stejně jako s vyvrcholením adventu o jeho posledním postním, tedy Štědrém, dni. Je to tradice, kterou se snažíme vzkřísit i prodejem ryb na našich městských sádkách,“ popisuje náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN). Podle jeho slov je prodej ryb lákavý hlavně pro děti. „O Velikonocích lze nákup spojit třeba s procházkou po zážitkovém okruhu Spejbla a Hurvínka a zakončit ji koupí čerstvé ryby,“ radí náměstek.

V Plzni se ryby prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu. Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji.

Ohodnoť článek

Foto Správa městského statku města Plzně

Štítky Velikonoční prodej ryb, prodej ryb, městské sádky, tradice, postní jídlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městské sádky nabídnou velikonoční prodej ryb, podle tradic se právě ryba servírovala jako postní jídlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.