Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bývalý areál cihelny revitalizuje město Blovice, vznikne tam multifunkční sportovní a oddechový areál

Čtyřtisícové Blovice na jižním Plzeňsku revitalizují jedenáctihektarový areál bývalé cihelny u nádraží. Do roku 2027 ho chtějí za desítky milionů korun přeměnit na multifunkční sportovně rekreační a oddechový areál pro všechny věkové skupiny. Město dokončuje projekt první fáze realizace. Do konce příštího roku tam vznikne vstupní prostor, pumptracková dráha, herní prvky pro děti i místa pro pikniky. První etapa nepřesáhne 20 milionů Kč.

„Zchátralé budovy už jsou zdemolované a firmy tam naváží výkopovou zeminu, abychom si trochu kompenzovali náklady, které investujeme. Zároveň tam návozem vznikne prostor, kde budou herní prvky, lezecké stěny, dráhy pro bobování a další, ale i odstavné plochy," řekl starosta Blovic Robert Zelenka (Žijeme Blovice, SNK).

Na dalších zhruba dvou třetinách areálu, která jsou předmětem přírodní ochrany Natura 2000 s vzácnými živočichy a rostlinami, budou naučné stezky - povalové chodníky, lávky, drobné rozhledny, zákoutí pro piknik, lavičky a edukativní prvky zaměřené na flóru a faunu. Dále se tam plánují menší stezky v korunách stromů. Hlavními stavebními prvky budou dřevo a kámen.

„Pracujeme na tom s projektanty i krajinnými architekty. Máme slíbenou dotaci z programu IROP 11 milionů korun,“ řekl Zelenka. První etapa s pumptrackem, tedy okruhem pro jízdu na kole, bude příští rok a má stát do 20 milionů Kč. „Na tu už by měla jít část dotace, část budou vlastní zdroje a možná ještě jiné dotace. Prostor už bude plnit účely, které chceme,“ uvedl.

Dokončení revitalizace celého areálu je podle starosty limitováno vybudováním druhé vlakové koleje trati Plzeň - České Budějovice, která sousedí s areálem. „To se bohužel každým rokem posouvá. Až budeme znát harmonogram, tak nám to rozhýbe další aktivity,“ řekl. Správa železnic, která bude část areálu využívat jako zařízení staveniště, řeší investice v symbióze s městem. Správa rozšíří viadukt a komunikaci na příjezdu od Blovic, vybuduje podchod pod tratí a sanuje bývalou vlečku. „Původně se hovořilo o začátku stavby tratě v roce 2024, dnes už o letech 2025 a 2026, hotovo by mělo být do 1,5 roku. Pokud by to všechno dopadlo, tak v roce 2027 by měl náš areál vypadat tak, jak si představujeme,“ uvedl.

Město konzultuje veškeré kroky s Agenturou ochrany přírody a krajiny a s krajem. „Některé navrhované aktivity, třeba čtyřkolky nebo off roady budou prostoru prospívat. V přírodní části bude také singletrack, přírodní trasa pro horská kola," řekl starosta. Zvažují se tam také pásy pro ovce a kozy.

Blovice, které přes 20 let nevyužívaný brownfield na příjezdu od Plzně koupily v roce 2020, tam chtějí mít také environmentální centrum na expozice a přednášky po vzoru návštěvnických center Šumavy.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky revitalizace cihelny, sportovní a oddechový areál, pumptracková dráha, Blovice, jižní Plzeňsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý areál cihelny revitalizuje město Blovice, vznikne tam multifunkční sportovní a oddechový areál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.