Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Skleněné peklo půjde k zemi nejpozději ke konci září příštího roku. Obří černá stavba hyzdí město už čtvrtstoletí

Nejpozději ke konci září příštího roku má jít k zemi největší černá stavba v Plzni, nechvalně proslulý objekt Carimexu, který si vysloužil přezdívku Skleněné peklo. Radní Plzně teď projednali posunutí dílčích termínů v rámci loni uzavřené dohody s investory, kteří chtějí stavět na pozemcích pod nezkolaudovanou budovou na Rokycanské ulici. Samotný termín demolice se ale nemění.

Na termín faktického odstranění sedmipatrového zdevastovaného objektu dohoda vliv mít nebude a mezi městem a investory dál panuje shoda na zbourání. „Investor nás požádal o posunutí dílčích termínů. Rozhodli jsme se mu vyjít vstříc, zároveň jsme ale jasně řekli, že očekáváme dodržení dohody na termínu demolice objektu. Součástí dodatku k dohodě je také nový bod, který investorům ukládá povinnost zajistit nejpozději do konce letošního září objekt Carimexu proti nepovolenému vniknutí třetích osob a odstranit z areálu nepořádek,“ řekl první náměstek primátora pro oblast technickou Pavel Bosák (Piráti).

O čtyři měsíce se posouvá termín pro vydání rozhodnutí o demolici stavby včetně nabytí právní moci, nově na 31. července 2023. Dále se posouvá termín pro podání žádosti o vydání územního rozhodnutí na 31. prosince 2023 (oproti 31. květnu 2023) a termín pro podání žádosti o vydání stavebního povolení bude z 30. června 2024 posunut na 30. září 2024.

„Nové termíny neohrozí termín faktického odstranění sedmipodlažní budovy Carimex, jež je už řadu let v dezolátním stavu a je ostudou lokality, kterou vede i frekventovaná komunikace mezi Plzní a Prahou,“ dodal náměstek Pavel Bosák. Demolice Carimexu dál zůstává podmínkou pro to, aby Plzeň prodala své pozemky, na nichž Carimex stojí. Investoři pak chtějí v této lokalitě vybudovat Centrum Úslava. V první etapě tohoto projektu postaví obchodní a administrativní objekty, v druhé etapě pak bytové domy.

Skleněné peklo bylo rájem bezdomovců a narkomanů

Stavební povolení na areál Carimex Renault je staré 26 let. Plzeňský podnikatel, kterému objekt patřil, ho bez povolení rozšířil o několik přístaveb a o horní tři patra. Nedostavěný objekt dlouhé roky chátral. Žila v něm svého času i velmi početná komunita bezdomovců a narkomanů, která si budovu rozdělila a vládla tam jistá hierarchie. Několikrát ale v budově Skleněného pekla hořelo. Až po posledním velkém požáru se podařilo jeho obyvatele vystěhovat.

Mezitím proběhlo také několik soudních sporů na určení vlastnictví pozemků. Žádný stavební úřad a žádný soud to nedokázal vyřešit. Pozemky pak vykoupila skupina investorů. Developerské firmy se také podle dohody zavázaly, že zajistí stažení žaloby proti městu, kterou už před lety podal předchozí vlastník areálu.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky skleněné peklo, černá stavba, Rokycanská třída, Carimex, demolice, developerský projekt, nepovolená stavba, Plzeň, developer, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Viz cimrmani: objekt získala firma Zakoupil a Zbořil. Dejte to Vietnamcům,ti si poradí.

Pátek, 10. března 2023, 10:33Odpovědět

Skleněné peklo půjde k zemi nejpozději ke konci září příštího roku. Obří černá stavba hyzdí město už čtvrtstoletí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.