Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vydatný déšť zhoršil podmínky pro lyžování na Šumavě, chystá se proslulá jízda přes louži na Špičáku

Déšť bohužel výrazně zhoršil podmínky pro lyžování v areálech Plzeňského kraje. Pršelo zejména na Šumavě, kde déšť způsobil tání sněhu. Zatímco na některých sjezdovkách se před víkendem stále ještě lyžuje, na jiných svazích museli provozovatelé přerušit provoz kvůli nedostatku sněhu. Špatné podmínky jsou i pro běžkaře, stopy v terénu jsou rozmoklé a vytáté, není možné je strojově upravovat.

„V noci na čtvrtek a dnes ráno sice pršelo, včera ale ještě před deštěm připadl čerstvý sníh a podle nejnovější předpovědi by mělo od pátečního noci a během soboty sněžit. Proměnlivé počasí ani déšť se zatím nepodepsaly na stavu sněhové pokrývky na sjezdovkách, kde stále leží v průměru 40 centimetrů,“ řekl mluvčí Ski&Bike Špičák Karel Samec.

„Pořád se lyžuje na všech hlavních sjezdovkách z vrcholu Špičáku a nikdo se nemusí obávat čekání na lanovku nebo vleky. Návštěvnost nebyla ani během prázdnin našeho domovského okresu Klatovy moc vysoká, lyžovalo u nás zhruba okolo 1000 lidí denně,“ informoval k aktuálním podmínkám ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Příštím týdnem pak také končí poslední turnus jarních prázdnin, což znamená vyvrcholení letošní zimní sezony.

V hlavním lyžařském centru kraje na Železnorudsku se vedle největšího areálu na Špičáku lyžuje také Nad Nádražím, na Belvederu a na Alpalouce, mimo provoz jsou naopak podle železnorudského informačního centra například areály Weissova louka, Samoty, Goldhof. Ve čtvrtek nejezdila ani lanovka na Pancíř. Kromě Železné Rudy se ještě lyžuje na sjezdovce v Kašperských Horách, omezeně také v Nýrsku.

Běžkaři mají na Šumavě špatné podmínky - například v okolí Modravy leží podle tamního infocentra nesouvislá vrstva sněhu do sedmi centimetrů a stav v pondělí upravených tras již není po dešti dobrý. V okolí Prášil je na hřebenech do 40 centimetrů sněhu, v nižších polohách sníh není a lyžařské trasy jsou již nesjízdné, podobně je to po vydatném dešti i v okolí Horské Kvildy.

Odvážlivci budou opt překonávat proslulou louži 

Pokud počasí nepředvede opět nějakou zásadní „houpačku“ pojede se v sobotu 11. března oblíbená Jízda přes louži. Tentokrát už je to 17.ročník oblíbené divácké atrakce. Závod odstartuje v 15.30 hodin poblíž kiosku U Sekyrek (na dojezdu sjezdovky číslo 2 U Zalomeného). Přihlásit se lze opět pouze online na webu areálu spicak.cz. Od 14 hodin do cca 15 hodin se musí ještě online přihlášení soutěžící zaregistrovat u pořadatelů v prostoru u louže. Počet účastníků je z časových důvodů (závod musí skončit do tmy) omezen na maximálně 50.

„Aktuálně už se nám online přihlásilo 48 účastníků, takže jsou už jenom dvě volná místa. Opravdu upozorňuji na to, že bez online přihlášení už nikoho na místě do závodu z kapacitních důvodů pustit nemůžeme,“ uvádí za pořadatele ze Ski&Bike Špičák Jan Kasík. Pojedou se jako každoročně tři kategorie – lyže, snowboard a speciály. Startovné stejně jako divácké vstupné se neplatí. Diváků na tuto akci přijde pravidelně více než 1000.

Louže, jinak zhruba 20 metrů dlouhý a 1,3 metru hluboký „bazén“, na Špičáku vyhloubí bagr ve sněhu, jeho dno a boky se pokryjí nepropustnou plachtou a pak se napustí vodou z blízkého horského potoka. „Závod má jedno léta neměnné pravidlo, kdo se při přejezdu louže nevykoupe, s jistotou vítězí. Po každém kole se zkracuje délka nájezdu a kdo jako poslední ve své kategorii přejede na lyžích, snowboardu nebo speciálu na druhý břeh, získává titul „krále“ nejen louže, ale i špičácké zimní sezony,“ dodal Samec.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky lyže, sníh, sjezdovky, lyžování, Ski&Bike Špičák, Železnorudsko, jízda přes louži, louže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydatný déšť zhoršil podmínky pro lyžování na Šumavě, chystá se proslulá jízda přes louži na Špičáku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.