Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na ubytování uprchlíků z Ukrajiny dává Plzeňský kraj měsíčně 70 milionů Kč

Zhruba 69 milionů korun na ubytování uprchlíků z Ukrajiny, kteří dočasně žijí v soukromých penzionech, bytech nebo ubytovnách, vydal Plzeňský kraj shodně za leden a únor. Tato částka je poslední měsíce přibližně stejná. Kraji náklady kompenzuje ministerstvo vnitra, zhruba s dvouměsíčním zpožděním. V červnu by měly kompenzace skončit a mají je nahradit dávky. 

„Peníze od státu jdou do rezervního fondu kraje, aby mohl kraj předfinancovat další předpokládané výdaje souvisejících s migrační vlnou," uvedl radní pro ekonomiku Pavel Strolený (ANO). Aktuálně dostal kraj kompenzační příspěvek téměř 40 milionů korun za uhrazené ubytování v posledních týdnech minulého roku. O tuto částku byla po schválení radou navýšena příjmová část rozpočtu kraje. Kompenzace jde do rezervního fondu, následně jsou o tuto částku navýšené výdaje rozpočtu krizového řízení, z nichž je ubytování pro uprchlíky hrazeno.

„Navýšení výdajové části v oblasti krizového řízení právě z rezervního fondu kraje je nutné s ohledem na další předpokládané předfinancování výdajů souvisejících s migrační vlnou z Ukrajiny. Hlavně na dočasná nouzová přístřeší a nouzová ubytování ukrajinských uprchlíků," řekl Strolený. Podle něj by měl kraj dostat v následujících dnech kompenzaci za leden, kdy kraj z fondu vyplatil za ubytování přes 69 milionů Kč a stejnou sumu uhradil ubytovatelům také za faktury za únor. „Jde o podobnou částku jako v měsících předchozích," dodal radní.

Podle něj není dvouměsíční zpoždění kompenzací od ministerstva pro kraj výraznějším problémem. „Visí nám tam teď 140 milionů korun. Je to nepříjemné, ale rozumíme tomu. Nějak to dokážeme zasanovat. Na úrocích, které bychom z těchto peněz měli, nezchudneme, ani nezbohatneme," uvedl Strolený. Podle něj by měly kompenzace v červnu skončit a zatím není jasné, zda se prodlouží. Ubytování bude kraj dále nabízet, ale úhrady se budou zajišťovat jinak. „Měli by na to (uprchlíci) dostávat sociální dávky," řekl radní.

Podle něj jsou ubytovací kapacity v regionu dostatečné, dohody má kraj s více než 200 soukromými subjekty. „Posílají nám seznam ubytovaných s dohodnutou sazbou a my jim platíme do 14 dnů," konstatoval radní. Kraj zpracovává měsíční výkazy s požadavky na ministerstvo vnitra vždy do desátého dne následujícího měsíce. Vlastní kapacitu má kraj jen v ubytovně v Čechově ulici v Plzni s 200 lůžky, je trvale ze tří čtvrtin obsazená.

Počty ukrajinských uprchlíků v Plzeňském kraji se podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) od září října nemění. Celkově jich za rok do regionu přišlo přes 36 000, zůstává jich 22 000 až 25 000, ze tří čtvrtin jde o matky s dětmi a seniory. Zaměstnáno je 13 000 až 15 000 uprchlíků. Do regionu teď přichází do 600 Ukrajinců týdně, až 50 procent požaduje ubytování, výrazně víc než do loňského podzimu. "Ubytování máme. Řada kapacit se uvolňuje poté, kdy si uprchlíci našli práci a klasický komerční pronájem," dodal.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky uprchlíci z Ukrajiny, ubytování, práce pro uprchlíky, ukrajinské děti, ubytování pro uprchlíky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dušan Ostratický

To děsný a pro české lidi nic.

Čtvrtek, 9. března 2023, 13:56Odpovědět

Na ubytování uprchlíků z Ukrajiny dává Plzeňský kraj měsíčně 70 milionů Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.