Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vybrané stromy v těsné blízkosti slavné Americké zahrady se pokácí. Zastiňují vzácné dřeviny v arboretu

Dřevorubci začnou kácet vybrané stromy v ochranném pásmu národní přírodní památky Americká zahrada v Chudenicích na Klatovsku. Zastiňují dřeviny v arboretu a brání v růstu novým výsadbám. Na žádost Agentury ochrany přírody ČR je pokácí státní podnik Lesy ČR (LČR). Cílem je zlepšení podmínek v přírodní památce.

Americká zahrada je arboretum cizokrajných i místních stromů a keřů, které bylo v roce 1842 založeno jako školka okrasných dřevin pro výsadby v okolí zámku Lázeň u Chudenic na Klatovsku. Některé stromy z té doby zde rostou dodnes. Během let se složení dřevin v arboretu samozřejmě měnilo, některé uhynuly, jiné byly vysazeny. Měnila se i tvář zahrady, od pravidelných obdélníkových záhonů pro pěstování sazenic k parkovému uspořádání vzrostlých stromů a keřových skupin. Svou stopu zanechala v arboretu každá generace jejích správců a pečovatelů.

„S kácením v ochranném pásmu počítá plán péče o tuto národní přírodní památku. Jeho součástí jsou nové výsadby, které by měly nahradit uhynulé dřeviny nebo vhodně doplnit stávající složení druhů. Právě proto je potřeba některá místa prosvětlit. Vysoké stromy okolního hospodářského lesa arboretum zastiňují a nedovolují dobře růst nejen stávajícím dřevinám, ale ani novým výsadbám,“ vysvětlila Milena Prokopová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Špatně rostou také stromy dříve vysazené do volných míst po obvodu památky, například jasan pensylvánský a americký v jihozápadním rohu nebo skupina borovic při východní hranici památky. „Samotné kácení v blízkosti přírodní památky bude náročné a v některých případech se neobejde bez nákladného, tzv. postupného kácení stromolezeckou technikou. Zásadní je, aby při práci nebyly poškozeny vzácné dřeviny v arboretu,“ říká Libor Hanzlík z LČR lesní správy Klatovy.

„Návštěvníky Americké zahrady žádáme během kácení o maximální možnou opatrnost, doporučujeme sem v době těžby a odklízení vzniklého materiálu raději nevstupovat. Zároveň prosíme o shovívavost, kácení vzrostlých stromů se neobejde bez dočasného narušení estetického dojmu z arboreta. Veškeré pozůstatky po těžbě budou brzy odstraněny a plocha opět upravena,“ dodává Milena Prokopová.

Americká zahrada je chráněné území o rozloze 1,68 hektarů. Jedná se o arboretum se sbírkou 219 druhů a kultivarů listnatých i jehličnatých dřevin severoamerického, evropského a asijského původu. Celkové množství dřevin činí asi 329 kusů. Unikátní jsou dvě, douglaska tisolistá a dřín květnatý. Významný je také liliovník tulipánokvětý. Původně měla sloužit k pěstování a rozmnožování domácích i dovezených rostlin. Rostliny odsud se pak vysazovaly v zámeckém parku ležícím v okolí zámku Lázeň, který byl letním sídlem Černínů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Milena Prokopová, Ladislav Lokajíček, Daniela Hlinková,

Štítky Americká zahrada, Chudenice, kácení stromů, rozkvetlé stromy, přírodní památka, agentura ochrany přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vybrané stromy v těsné blízkosti slavné Americké zahrady se pokácí. Zastiňují vzácné dřeviny v arboretu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.