Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Šumavu se opět vrátila zima, před víkendem slibují skiareály velmi pěkné podmínky pro lyžování

Mrazivé počasí a sněžení ze začátku tohoto týdne výrazně vylepšilo stav sjezdovek lyžařských areálů v oblasti Železnorudska na Šumavě. V provozu jsou před nadcházejícím víkendem všechny větší skiareály, kde leží v průměru kolem 30 centimetrů sněhu. Horší podmínky mají běžkaři, mimo sjezdovky je málo sněhu, stopy se naposledy protahovaly rolbou v neděli večer.

Na šumavském Špičáku připadlo do pondělka 25 centimetrů sněhu. V tomto týdnu je zatím navíc mrazivo a slunečno, takže na začátku března tam mají lyžaři výborné podmínky. Vrstva sněhu na sjezdovkách se stále pohybuje v rozmezí 20 - 60 centimetrů. Průměrně tam leží 40 cm. K dispozici jsou všechny hlavní tratě-jednička Turistická, dvojka U zalomeného, trojka Slalomová i pětka Spodní Šance. Plus areál s vleky pod hotelem Sirotek a dětské hřiště s pohyblivým kobercem před chatou Hanička.

„Lyžování je v těchto dnech podle mne velmi hezké. Aktuálně pod modrou oblohou, svítí slunce a sjezdovky díky mrazu drží i v odpoledních hodinách. Návštěvníci budou také určitě spokojeni, protože byť jsou stále jarní prázdniny, lyžuje se absolutně bez front,“ říká k aktuálním podmínkám ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Denní návštěvnost od pondělí do středy se v tomto týdnu denně opět pohybovala okolo 1000 lyžařů.

„Je tu krásně, svítí slunce. Všechny sjezdovky jezdí. Na svazích leží souvislá vrstva sněhu, sjezdovky nejsou vydřené. Běžecké trasy zatím upravovány nejsou, je na nich málo sněhu," uvedla Iva Juhová z železnorudského infocentra. Kromě Železné Rudy jsou v provozu areály v Nýrsku a v Kašperských Horách. „Teploty jsou v noci a ráno pod bodem mrazu, odpoledne vyšplhají mírně nad nulu,“ řekla Juhová. Dodala, že na Železnorudsku je teď hodně školních kurzů.

Horší situace je na Železnorudsku pro běžkaře. „Sněhu o víkendu nenapadlo tolik, aby byla možná opakovaná údržba našich tratí. Trať Belveder - Hofmanky - Gerlova Huť, Polomský okruh a Pošťák byly projety rolbou. Podmínky na klasiku jsou poměrně dobré, místy je stopa vydřená na terén,“ uvedli správci na webu Bílá stopa. Pás na bruslení je měkký a mnohde bez podkladu. Dálnice a zejména okruh Pošťák je na bruslení velmi dobrý. Upraven je úsek trati kolem silnice na Sušici směrem na Novou Hůrku. Vzhledem ke špatným sněhovým podmínkám není další úprava možná.

Lépe je na tom Modrava a okolí. „V úterý byly upraveny osmikilometrové trasy Modrava - Březník a Na Ztraceném - Ptačí nádrž - Černá Hora - Pramen Vltavy, dále 12,5 km dlouhá trasa Modrava - Rybárna - Tříjezerní slať – Modrava. V Českém lese zatím nelze upravovat stopy v okolí Capartic a Čerchova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky lyže, sníh, sjezdovky, lyžování, Ski&Bike Špičák, Železnorudsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavu se opět vrátila zima, před víkendem slibují skiareály velmi pěkné podmínky pro lyžování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.