Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na území Plzeňského kraje loni podnikalo téměř 150 000 subjektů, jejich počet se oproti roku 2021 zvýšil

Konci loňského roku bylo v Plzeňském kraji 150 000 ekonomických subjektů, meziročně o 0,6 procenta víc. Jde o pět procent z celkového počtu v ČR. Počet se proti roku 2021 zvýšil o 842 živnostníků, firem a družstev. Nejvíce jich působilo v obchodu včetně oprav vozidel, průmyslu včetně zpracovatelského a ve stavebnictví.

"Nejvíce subjektů působilo v odvětvích velkoobchod a maloobchod včetně oprav a údržby motorových vozidel, průmysl celkem včetně zpracovatelského průmyslu a stavebnictví," uvedl ředitel krajské správy Českého statistického úřadu v Plzni Miloslav Chlad. Živnostníci se na celkovém počtu podíleli téměř 70 procenty. Registr evidoval ke konci roku 2022 v kraji 149 980 subjektů, což bylo meziročně o 0,6 procenta víc. ČR registrovala 0,7procentní růst, počet subjektů klesl jen v Libereckém a Královéhradeckém kraji.

V Plzeňském kraji působilo 126 podniků, které zaměstnávaly 250 a více lidí. Mezi nejvýznamnější podniky regionu podle počtu zaměstnanců patří Fakultní nemocnice Plzeň s téměř 5000 lidmi, dalšími subjekty s 1500 až 3000 zaměstnanci jsou International Automotive Components Group (IAC) s.r.o. Přeštice, Západočeská univerzita v Plzni, MD Elektronik v Chotěšově na Plzeňsku, Plzeňský Prazdroj, plzeňská Škoda Transportation, Daikin Industries Plzeň, Grammer CZ v Tachově, Borgers CS Rokycany, Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje a statutární město Plzeň.

Podle počtu zaměstnanců jsou v kraji nejpočetněji zastoupeny tzv. mikropodniky do deseti zaměstnanců, jichž bylo ke konci loňského roku v evidenci přes 10 000. Téměř 60 procent subjektů neuvádí počty zaměstnanců a subjekty vedené bez zaměstnanců tvoří 32 procent. Ze sedmi okresů kraje většina subjektů využívá lokality města Plzně. "V okresech Plzeň-město, Plzeň-jih a Plzeň-sever je registrováno 73,3 procenta obchodních společností z celkového počtu tohoto typu společností v kraji. Z celkového počtu živnostníků v kraji je registrováno v těchto třech okresech 60,2 procenta živnostníků," uvedl Chlad.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto visitplzen.eu

Štítky podniky v Plzeňském kraji, počet ekonomických subjektů, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na území Plzeňského kraje loni podnikalo téměř 150 000 subjektů, jejich počet se oproti roku 2021 zvýšil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.