Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lékaři u Damiana ve dvou letech diagnostikovali autismus. Jeho rodině to převrátilo život naruby

První týdny svého života se Damián projevoval jako každé jiné zdravé miminko. Zhruba od čtvrtého měsíce se však začaly objevovat drobné rozdíly a ve dvou letech mu lékaři diagnostikovali autismus. Jak vypadá život autistou a co vše péče o něj obnáší, poodkrývá Damiánova maminka, paní Alena z Plzeňska.

„Když jsem se nad něj sklonila v kočárku, nepodíval se na mě, ale pohled směřoval skrze mě. Čím dál méně se usmíval, bylo těžší s ním navázat oční kontakt. Jako by nás vůbec nevnímal. Neměl rád dotyky, vyváděl ho z míry dětský smích a pláč. Nenapodoboval, negestikuloval, nežvatlal, chodil po špičkách. Své potřeby a nevoli čím dál víc vyjadřoval afektem. Venku jedoucí a houkající sanitka ho nechávala chladným, ani nezvedl hlavu, jako by ji prostě neslyšel,“ vzpomíná paní Alena.

Po fyzické stránce se chlapeček vyvíjel dobře. „Ale vzhledem k tomu, že má Damiánek o skoro 5 let starší sestru, nerovnosti ve vývoji mě bily do očí. Když jsem se synem šla v roce a půl k dětské doktorce na preventivní prohlídku, cítila jsem, že screening autismu dopadne pozitivně. Dopadl, stejně jako ten druhý ve dvou letech. Následně se rozjel kolotoč lékařských vyšetření a nakonec mu byl autismus potvrzen,“ vzpomíná na zdrcující závěry lékařů maminka chlapce.

Chod rodiny se postupně přizpůsobil potřebám malého Damiána. „Syn má například velký problém, když se jde jinou trasou, než je zvyklý. Sebemenší změna směru ho vyvádí z míry. Když někde potřebujeme být na čas, raději stále využíváme dětský kočárek, protože se rád kochá okolím a nechce jít dál. Protože nemáme auto, využíváme MHD a i zde kočárek využijeme. Syn v něm najde nejenom pohodlí, ale vzhledem k hluboké boudě, kterou si může zatáhnout, také pocit bezpečí, když je přehlcen okolím a hlukem. Jak to budeme dělat, až se do kočárku nevejde, vůbec netuším,“ popisuje maminka.

Sestřička nedá na svého mladšího brášku dopustit

Starší osmiletá Magdalenka je pro Damiánka velkým parťákem. „Je to nejlepší ségra na světě a obrovský pomocník. Nikdy jsem od ní neslyšela, že by si přála, aby byl Damián ‚normální‘ nebo že se za něj třeba stydí. Upřímně a opravdově ho bere takového, jaký je. Snažím se svoji pozornost rozdělovat mezi obě děti, ale jsou dny nebo situace, kdy je to prostě nereálné. Moc bych si ale přála, abych měla více příležitostí, kdy bych s Majdou mohla trávit čas o samotě,“ říká paní Alena.

Vzhledem k tomu, že Damiánkovo onemocnění nedovolí paní Aleně, aby se po rodičovské vrátila do stálého zaměstnání, snaží se nyní již s předstihem najít práci z domova. „Není to ale vůbec jednoduché. Už teď mi finančně obrovsky pomáhá moje rodina, blízcí přátelé a naštěstí i Dobří andělé. Jsem jim za to neskutečně vděčná, jinak bychom situaci velmi těžko zvládali,“ vysvětluje maminka s tím, že Damiánovi byl přiznán třetí stupeň příspěvku na péči. Do budoucna by navíc se synem ráda chodila na muzikoterapii a ergoterapii.

Malý Tadeášek onemocněl vzácným a nejvážnějším nervosvalovým onemocněním, díky léčbě dělá pokroky

Do svých tří měsíců vypadal malý Tadeášek stejně jako ostatní miminka. Pak ale jeho rodiče začali tušit, že s ním není něco v pořádku. Lékaři mu diagnostikovali míšní svalovou atrofií I. typu. Onemocnění, které postihuje schopnost člověka chodit,...

„Dobrých andělů si velmi vážím, protože ačkoliv nás neznají, pomáhají nám opravdu velkou měrou. I díky nim jsme měli například skromné, ale hezké Vánoce. Magdalenka byla šťastná, že dostala kartičky Pokémonů. Damián sice svátky vždy přejde bez povšimnutí, ale i tak mu udělaly velkou radost dětské klávesy, protože má rád hudbu. A já? Já bych si nejvíc ze všeho přála, aby mě jednou Damián chytil za ruku, ukázal na nebe a řekl: „Hele mámo, letadlo.“

Dobří andělé pomáhají prostřednictvím nadace Dobrý anděl rodinám, v nichž se dítě, maminka nebo táta potýkají se závažným onemocněním, pravidelnými měsíčními příspěvky. Z této finanční pomoci mohou rodiny hradit běžné potřeby spojené s léčbou, ale i náklady na chod domácnosti. To jim dává jistotu a klid, který bezesporu k léčbě potřebují. Pokud se chcete stát Dobrým andělem i vy, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat ZDE na webu dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a zadat trvalý příkaz. Nadace vaše příspěvky odevzdá rodinám do posledního haléře.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dobrý anděl

Štítky autismus, onemocnění autismem, Dobrý anděl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři u Damiana ve dvou letech diagnostikovali autismus. Jeho rodině to převrátilo život naruby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.