Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Šumavě se lyžuje i po masivní oblevě. O víkendu se má na hory podle předpovědi vrátit zima, mráz i sněžení

I po oblevě s dešti z posledních dní se před nadcházejícím víkendem lyžuje na šumavských sjezdovkách v oblasti Železné Rudy. Lanovka i vleky jezdí na Špičáku, dále pak v areálu Nad Nádražím - Belveder, na Samotách a na Alpalouce. V provozu je i lanovka na Pancíř. Na víkend mají ovšem teploty klesnout pod nulu a podle předpovědi má i sněžit.

Špatné podmínky už mají běžkaři, stopy se kvůli oblevě většinou nedají strojově udržovat. Bez potřebné vrstvy sněhu a tedy mimo provoz jsou například sjezdovky Weissova louka či Goldhof. Kromě Železné Rudy jsou v provozu také areály v Nýrsku a v Kašperských Horách.

V sobotu se očekává, že ve vyšších polohách Šumavy klesnou teploty na dva stupně pod nulu a očekává se sněžení. V neděli by mělo být až minus šest stupňů Celsia. Mrazivé počasí by proto umožnilo také výrobu technického sněhu.

„Počasí letošní zimy je jak na houpačce. Start do tohoto týdne po předchozím propršeném víkendu byl teplý a slunečný. Nastávající víkend se má ochladit a mrznout. Snad připadne i nějaký nový sníh, který se objevuje v řadě předpovědních modelů. Na jejich spolehlivost ale sázet nelze. Vrstva sněhu na sjezdovkách se pohybuje v rozmezí 20-60 centimetrů,“ informoval o aktuálních podmínkách Jan Kasík ze Ski&Bike Špičák.

„Lyžuje se na firmu a na všech hlavních sjezdovkách, tedy jedničce Turistické, dvojce U zalomeného a trojce Slalomové v celé jejich délce. Sníh je během dne měkký, protože teploty jsou nad nulou. Snažíme se při úpravě sjezdovek dělat maximum, co nám počasí dovolí,“ říká Kasík. Denní návštěvnost od pondělí do středy se v tomto týdnu denně pohybovala okolo 1000 lyžařů. Na Špičáku se lyžuje bez jakýchkoli front na lanovku i vleky.

Horší situace je se stopami pro běžkaře. „Po oblevě jsou běžecké tratě na Železnorudsku jen velmi obtížně sjízdné. Sněhová pokrývka je nesouvislá a velmi slabá. Na povrchu je především v lesních úsecích velké množství nečistot. Strojová úprava tratí není za současných podmínek možná. Rolbu necháváme stále v pohotovosti, jsme připraveni znovu tratě upravit, jakmile to bude možné," uvedla pracovnice železnorudského infocentra.

Odtátý sníh je také na všech běžeckých trasách v okolí Prášil. Souvislá sněhová pokrývka zůstala pouze ve vyšší nadmořské výšce na hřebenech, kde může být až 40 centimetrů sněhu, uvádí infocentrum z Prášil. Do osmi centimetrů zmrzlého a přes den mokrého sněhu je na Modravě, ve vyšších polohách je sněhu do 25 centimetrů. Trasy směrem k Javoří Pile nelze strojově upravit pro nedostatek sněhové pokrývky, jsou na nich vytátá místa a kaluže. Na běžky nelze vyjet ani v okolí Horské Kvildy. Také v Českém lese nelze upravovat stopy v okolí Capartic a Čerchova, protože není sníh, informuje domažlický sportovní klub Sněhaři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky lyže, sníh, sjezdovky, lyžování, Ski&Bike Špičák, Železnorudsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě se lyžuje i po masivní oblevě. O víkendu se má na hory podle předpovědi vrátit zima, mráz i sněžení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.