Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V plzeňské katedrále zazní dnes modlitba za Ukrajinu, příchozí mohou zapálit svíčku a přispět do sbírky

Už celý jeden rok se Ukrajina brání invazi ruských vojsk. Toto smutné výročí si připomínají lidé také napříč Českem, kde mnoho válečných uprchlíků našlo dočasný domov. Dnes proto zazní v katedrále sv. Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky modlitba za Ukrajinu. Čtení z Bible bude v češtině i ukrajinštině. Lidé mohou zapálit svíčku a umístit ji na oltář i přispět na pořízení mobilních domků pro ty, kteří na Ukrajině přišli o střechu nad hlavou.

„Zvu opravdu všechny, kterým není aktuální situace na východě od našich hranic lhostejná, aby přišli do katedrály sv. Bartoloměje a spojili se v modlitbě za zemi, která je již rok těžce zkoušená brutální ruskou agresí. Budeme se modlit za všechny obyvatele a oběti této války,“ říká plzeňský biskup Tomáš Holub. Modlitba za Ukrajinu začne dnes od 18 hodin. Během večera zazní varhanní hudba a čtení z Bible.

„Již před rokem den po zahájení invaze jsme se takto shromáždili, tehdy byla katedrála zcela zaplněna. Vnímám to jako důkaz, že společnosti na Ukrajině záleží,“ doplnil biskup.

Biskupství pomáhá zejména ženám a dětem

Ukrajincům, kteří utíkají před válkou ve své zemi, pomáhá biskupství už od počátku invaze. Pomoc směřuje zejména k ženám a dětem. Těm nabízí své volné ubytovací kapacity. „V rámci páteční Modlitby za Ukrajinu budou mít příchozí možnost přispět na sbírku pořádanou Křesťanským společenstvím Plzeň na pořízení mobilních domků těm, kteří v Ukrajině ztratili domov,“ uvedl mluvčí biskupství Pavel Říha a připomněl, že na území plzeňské diecéze přišlo nejvíc uprchlíku v přepočtu na obyvatele.

Knihovna vystavuje plakáty reagující na vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Autory jsou mladí umělci z Kyjeva

Protiválečné plakáty reagující na vpád ruských vojsk na Ukrajinu vystaví od února Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje. Jde o práci studentů a učitelů katedry grafického designu Kyjevské národní univerzity kultury a umění, kteří tyto...

 

„První měsíce se nesly zejména ve znamení masivní humanitární pomoci, kterou uprchlíci vyčerpaní náročnou cestou potřebovali bezprostředně po příjezdu. K jejímu pokrytí v prvních měsících vystačily sbírky potravinové a materiální pomoci, konané v obcích a městech, ať už místními úřady, spolky či místními charitami a dalšími pomáhajícími organizacemi. Významnou pomocí byly také dary firem,“ vyjmenovává Říha.

Uprchlíkům pomáhá také Diecézní charita Plzeň zřizovaná biskupstvím, pro niž byla klíčovým dodavatelem i Potravinová banka Plzeň.  Důležité bylo zprvu zajistit uprchlíkům teplé nápoje a základní potraviny. První dny šly hodně na odbyt karimatky, deky a spacáky.

„Potřeby uprchlíků, typicky matek s různě starými dětmi a seniorů, se po nalezení alespoň dočasného ubytování začaly brzy proměňovat. Bylo třeba jim zajistit například základní kuchyňské potřeby, zájem byl také o peřiny či dětské kočárky. Lidé, kteří přišli třeba jen s jedním zavazadlem, nyní potřebovali doplnit své ošacení, totéž se týkalo oblečení a potřeb pro děti,“ upřesňuje Říha.

Za rok od invaze ruských vojsk na Ukrajinu poskytly charity na území Diecéze plzeňské potravinovou pomoc přes 25 tisícům uprchlíků, větší části z nich opakovaně.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Strašek

Štítky Biskupství plzeňské, plzeňská diecéze, válka na Ukrajině, modlitba za Ukrajinu, váleční uprchlíci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V plzeňské katedrále zazní dnes modlitba za Ukrajinu, příchozí mohou zapálit svíčku a přispět do sbírky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.