Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kroužkování osmi kalousů ušatých, zimujících na smrku v sídlišti nakonec skončilo plichtou 4:4

Ani na třetí pokus se nepodařilo expertům z ekologického spolku odchytit a okroužkovat osm kalousů ušatých, zimujících na smrku v sídlišti nedaleko parku Homolka v Plzni na Slovanech. Při akcích nechyběl kroužkovatel Národního muzea Praha Miloš Paisker a také několik dobrovolníků bydlících v okolí.

„Jelikož se s největší pravděpodobností jedná pouze o zimující kalouse ušaté odněkud ze severu, mělo nasazení identifikačního ornitologického kroužku pro nás i kalouse poměrně velký význam. I přes veškerou snahu, úsilí a čas se nám podařilo odchytit a okroužkovat pouze čtyři,“ uvedl Karel Makoň z plzeňského Dobrovolného ekologického spolku – ochrana ptactva (DESOP).

„Celkem třikrát jsme s paní Mirkou a Petrou natahovali sítě na zahrady u jejich rodinných domů. Celkem třikrát jsme všichni s napětím po setmění čekali, kolik sov se do nárazových sítí chytne. Jenže volně žijící druhy živočichů nejsou žádní hlupáci, a tak ve finále to byla plichta. Čtyři s osmi není málo, ale také to není ani moc. Tak jsme alespoň s našimi ptačími sousedy seznámili všechny místní lidi,“ hodnotí akci Karel Makoň.

Pro účastníky akce bylo pak největí odměnou, když si mohli okroužkované dravce zblízka prohlédnout, vyfotografovat si je nebo si s nimi pořídit velmi cennou fotografii. Lze předpokládat, že za pár dní se kalousi vydají na svá domovská hnízdiště a na smrk u Homolky se možná vrátí zase až za rok.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky kroužkování, kalous ušatý, draví ptáci, DEOP, Karel Makoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kroužkování osmi kalousů ušatých, zimujících na smrku v sídlišti nakonec skončilo plichtou 4:4  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.