Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Školní jídelny základních a středních škol v Plzeňském kraji obědy většinou od února zdražovat nebudou

Ceny obědů pro školáky většinou nebudou zvyšovat od 1. února školní jídelny základních a středních škol v Plzeňském kraji. K zvýšení cen do deseti procent přistoupily už loni v září. Chtějí je udržet do konce školního roku, i když mnohé tvrdí, že jsou "na hraně". Školní jídelny mohou podle novelizované vyhlášky ministerstva školství od února zdražit cenu hlavního jídla až o 20 procent. Školy a jejich jídelny o cenách obědů rozhodují samy, jejich případné úpravy tak nejsou stejné.

Každá jídelna je povinna naplňovat vyhlášku o školním stravování i tím, že sleduje výživové normy, tedy průměrnou spotřebu vybraných druhů potravin na strávníka a den, což souvisí s výší finančních limitů na potraviny. „Vzhledem k tomu, že školní jídelny používají pro přípravu pokrmů čerstvé i lokální potraviny, může se jejich cena promítnou do ceny oběda. Nejde ale o zdražování plošné. Pokud jídelny zvyšují náklady na potraviny, činí tak proto, aby byla zachována kvalita školního stravování," řekla mluvčí kraje Eva Mertlová. Podle ní stále platí, že žák hradí pouze náklady na potraviny, které zkonzumuje. „Provoz jídelny platí zřizovatel, mzdy stát. Často je zdražování pokrmů spojováno se zdražením energií, ale tak tomu není," řekla.

Podle mluvčí města Plzně Evy Barborkové bylo poslední zdražení v některých jídelnách loni v září. „S úpravou vyhlášky zatím žádné zdražování od února nechystají, budou zatím jen monitorovat ceny dodávaných potravin," řekla. Ani jedna ze základních škol v pohraničním Tachově nezvyšuje od února ceny jídel. "Buď provedla nějaká opatření už v září, anebo to nechávají na nový školní rok. Teď už do toho nikdo nechce zasahovat," informoval vedoucí městského odboru školství Josef Kožnar. Nová vyhláška je podle něj dobrým nástrojem, protože školy si teď mohou ceny jídel samy zvýšit.

Druhá největší základní škola v Plzni, 1. ZŠ s více než tisícovkou žáků, možnosti vyhlášky od února využije. „Náklady objektivně rostou. Ceník je upravený tak, abychom na to nedopláceli, protože bychom neměli z čeho. A musíme používat takové suroviny a vařit taková jídla, abychom se do toho vešli, s biopotravinami už by to nevyšlo," řekl ředitel Radek Dolenský. Kuchařky musí třeba sledovat ceny masa, aby se vešly do limitu. Škola zdražila o korunu až dvě koruny na oběd, jehož průměr se teď pohyboval od 30 do 34 Kč. Mírně zdražovala už v září. Dolenský nevyloučil, že někteří sociálně slabší rodiče už by mohli mír problém. Do programu neziskové organizace Women for Women, která přispívá nebo platí dětem obědy, je zapojeno od září do deseti dětí ze školy.

Základní škola v Plánické ulici v Klatovech podle ředitele Karla Denka zdražila loni v září do deseti procent. „Ve městě uplatňujeme společný postup a na všech školách je jednotná cena až do konce školního roku," řekl. Podle Denka většina rodičů velmi dobře ví, za jaké ceny se teď potraviny pořizují. Kvalita je předepsaná, je tlak na to, aby se vařilo kvalitně a současně levně, řekl. Střední škola zemědělská a potravinářská v Klatovech podle ředitele Vladislava Smolíka nebude od února zdražovat obědy, v září zvýšila ceny o několik procent. "Je to na hraně, uvidíme od nového školního roku," uvedl. Zatím nemá informace o tom, že by na to rodiče neměli a obědy odhlašovali. „Myslím si, že pořád jsou ty ceny školních obědů fajn," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Václav Votruba

Štítky školní jídelny, zdražení obědů, zvýšení ceny za obědy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školní jídelny základních a středních škol v Plzeňském kraji obědy většinou od února zdražovat nebudou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.