Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Slavnou přírodní památku Americká zahrada mají ve společné péči lesníci, ochránci přírody i občané

O unikátní národní přírodní památku Americká zahrada na Klatovsku se nově společně stará Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, státní podnik Lesy České republiky a Městys Chudenice. Pro svou jedinečnost je arboretum od roku 1969 chráněným územím. Prvním úkolem parterů v Americké zahradě bude letošní prosvětlení lesa po obvodu arboreta, aby měly dřeviny optimální růstové podmínky.

Americkou zahradu založil v roce 1842 hrabě Evžen Černín jako školku okrasných dřevin pro park u nedalekého zámku Lázeň. S nejucelenější sbírkou severoamerických dřevin na našem území patří k nejvýznamnějším tuzemským památkám svého druhu. Je považovaná za arboristický skvost. Kromě dendrologické výjimečnosti má ale i estetický a krajinotvorný význam. Celoročně zdarma přístupnou památkou vede naučná stezka Chudenice a lesní komplex Žďár.

„Dohodli jsme se na společné péči, protože chceme zlepšit stav zahrady, vzájemně se informovat o plánovaných krocích a naplňovat dlouhodobou koncepci rozvoje tohoto území z roku 2016,“ říká Miroslav Rozner, ředitel Oblastního ředitelství Lesů ČR v západních Čechách. Jeho slova potvrzuje ředitel regionálního pracoviště AOPK ČR, Správy CHKO Český les Tomáš Peckert: „Vzájemná spolupráce přináší více možností, jak o Americkou zahradu pečovat a propagovat ji na veřejnosti.“

Podle slov chudenického starosty Davida Žáka je Chudenicko jako krajinná památková zóna každoročně hojně navštěvováno. „Jeho hodnota tkví právě v harmonické kombinaci kulturních památek a přírodně cenných míst. Americká zahrada je jeho neoddělitelnou součástí a společně s poblíž ležící rozhlednou Bolfánek patří ke zdejším nejatraktivnějším turistickým cílům. Městys Chudenice se aktivně snaží zlepšovat stav krajiny a jejích hodnotných aspektů, a proto náležitý a odpovědně udržovaný stav arboreta je pro nás významný, přičemž se v rámci našich možností snažíme k němu též přispívat,“ konstatoval starosta Žák.

Americká zahrada je chráněné území o rozloze 1,68 hektarů. Jedná se o arboretum se sbírkou 219 druhů a kultivarů listnatých i jehličnatých dřevin severoamerického, evropského a asijského původu. Celkové množství dřevin činí asi 329 kusů. Unikátní jsou dvě, douglaska tisolistá a dřín květnatý. Významný je také liliovník tulipánokvětý. Původně měla sloužit k pěstování a rozmnožování domácích i dovezených rostlin. Rostliny odsud se pak vysazovaly v zámeckém parku ležícím v okolí zámku Lázeň, který byl letním sídlem Černínů.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Milena Prokopová, Daniela Hlinková, AOPK ČR

Štítky Americká zahrada, Chudenice, rozkvetlé stromy, přírodní památka, agentura ochrany přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnou přírodní památku Americká zahrada mají ve společné péči lesníci, ochránci přírody i občané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.