Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nechávám na pacientech, o čem chtějí hovořit, říká nemocniční kaplan Tomáš Kadlec. Sejde se s nimi i v době svátků

Naslouchá pacientům i s nimi vede debaty například o smyslu života. Bývalý programátor Tomáš Kadlec nyní slouží jako kaplan v Rokycanské nemocnici, kde působí už více než rok. Pro řadu pacientů je jeho přítomnost nejen zpestřením, ale i velkou podporou a pomocí. Ačkoli většina z nich nepatří mezi věřící, rádi si s ním popovídají. Pohovořit s ním budou moci i během vánočních svátků.

Kaplan navštíví nemocnici i přímo na Štědrý den. „Nikomu nepřeji, aby strávil svátek narození Páně upoutaný na nemocniční lůžko. Pokud se to stane, budu se snažit pacientům tento čas zpříjemnit, aby i oni mohli oslavit Vánoce slavnostněji,“ uvedl Tomáš Kadlec. Mimo štědrodenní návštěvu pak připraví 27. prosince na jednotlivých odděleních i bohoslužby se zpíváním koled.

Další krajská nemocnice získala do svého týmu kaplana. Sestra Jana naslouchá pacientům v Horažďovicích

Nemocničního duchovního má ve svém týmu už čtvrtá ze šesti nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem. V Horažďovicích na Klatovsku nově poskytuje spirituální péči Jana Háková, členka kongregace Školských sester de Notre Dame. Sestra Jana je k...

V Rokycanské nemocnici působí už více než rok. Za pacienty začal chodit v době, kdy pandemie koronaviru už pozvolna ustupovala. „Obcházel jsme poctivě všechny pacienty. Mojí snahou bylo a stále zůstává s každým pobýt nějakou chvilku a porozprávět. Nechávám na pacientech, o čem chtějí hovořit a jak dlouho mám pobýt. Někdy mi rovnou řeknou, že nemají na rozpravu náladu. Jindy ale nastane situace, kdy se bavíme i několik desítek minut a někdy i o důležitých duchovních věcech, jako je například smysl života,“ popisuje kaplan a matematik v jedné osobě.

Před teologickou fakultou studoval na Západočeské univerzitě v Plzni na Fakultě aplikovaných věd. A po tomto studiu dělal i dva roky programátora. „Pak jsem ale pochopil, že moje cesta je jinde a požádal jsem tehdejšího biskupa Františka Radkovského o vstup do kněžského semináře,“ vysvětluje Kadlec s tím, že po studiu teologie absolvoval kurz nemocničních kaplanů a po jeho dokončení zamířil ihned do nemocnice v Rokycanech.

Za pacienty přichází pravidelně jeden den v týdnu. Za rok svého působení načerpal cenné zkušenosti. Nejvíce času tráví s lidmi, kteří jsou hospitalizovaní delší dobu. „Pozoruji, že čas strávený s pacienty se průběžně navyšuje. Někdy jsem v nemocnici dlouho do odpoledních hodin a mohl bych být i déle, ale to bych nestihl večerní bohoslužbu ve své farnosti v Dýšině,“ dodává Kadlec.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky duchovní, nemocniční kaplan, pacienti, vánoce, nemocnice Plzeňského kraje, Rokycanská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechávám na pacientech, o čem chtějí hovořit, říká nemocniční kaplan Tomáš Kadlec. Sejde se s nimi i v době svátků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.